8.2 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 14:57
No menu items!

Africa de Sud e în doliu.SUA şi Franţa coboară steagurile în bernă, în memoria lui Nelson Mandela

spot_img

Mandela-620x349

Preşedintele american Barack Obama a dispus ca steagurile americane să fie coborâte în bernă până luni, pentru a onora memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, care a decedat joi seara, la Johannesburg, informează AFP.

“Deplângem pierderea (lui Mandela), dar vom onora pe veci memoria sa”, anunţă preşedintele american, adăugând că “Astăzi, Statele Unite au pierdut un prieten apropiat, Africa de Sud a pierdul un eliberator incomparabil, iar lumea a pierdut o sursă de inspiraţie pentru libertate, justiţie şi demnitate umană”, a adăugat Obama.

“Nelson Mandela a avut realizări mai mari decât ne-am fi aşteptat din partea oricărui om. Nu imi pot imagina propria viaţă fără a avea exemplul dat de Mandela. Astăzi, Nelson Mandela a plecat acasă. De acum, aparţine istoriei. Am pierdut una dintre cele mai influente, mai curajoase şi profunde fiinţe umane cu care am fost contemporani pe acest pământ. Nelson Mandela a lăsat ţării sale moştenirea libertăţii, iar lumii, moştenirea păcii. Să luăm o pauză şi să mulţumim pentru faptul că Nelson Mandela a trăit”, a declarat Obama.

Proclamaţia lui Barack Obama, o decizie rară în favoarea unei personalităşi străine, prevede coborârea în bernă a tuturor steagurilor de pe clădirile oficiale americane, atât în Statele Unite, cât şi în străinătate.

Preşedintele francez François Hollande a decis coborârea în bernă a steagurilor Franţei, în semn de respect faţă de memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, a anunţat vineri la Beijing premierul Jean-Marc Ayrault.

“Întreaga umanitate este în doliu. Franţa participă la acest doliu. Ea este alături de sud-africani care, în prezent, îl plâng pe acest mare om”, a declarat Ayrault, aflat într-o vizită oficială în China.

“Preşedintele Republicii François Hollande a vrut ca acest mesaj să fie împărtăşit de către toţi francezii. El a decis ca toate steagurile Republicii să fie coborâte în bernă”, a continuat şeful Guvernului francez.

De asemenea, preşedintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a decretat trei zile de doliu naţional pentru Nelson Mandela, pe care l-a numit “gigantul popoarelor”, adăugțnd pe contul său de Twitter: “Madiba, vei trăi mereu!”.

Beijingul a apreciat vineri că Nelson Mandela a fost “un prieten fidel al poporului chinez”, ştiind cum să “câştige respectul şi afecţiunea persoanelor din întreaga lume”.

Fostul preşedinte Nelson Mandela a murit, joi seara, în locuinţa sa din Johannesburg, la vârsta de 95 de ani. Anunţul morţii lui Nelson Mandela a fost făcut de către preşedintele sud-african Jacob Zuma.

C.A.