Africa de Sud: 200 de mineri, blocaţi într-o mină de aur

mineri africa de sud

Aproximativ 200 de mineri au rămas blocaţi în subteran într-o exploatare ilegală de aur situată în apropierea oraşului sud-african Johannesburg, unsprezece dintre aceștia reuşind să iasă la suprafaţă duminică.

“Am salvat 11 până în prezent. Majoritatea dintre ei nu prezintă decât răni, însă ei fac obiectul unei evaluări medicale”, a declarat pentru AFP Russel Meiring, un membru al serviciului de urgenţă privat ER24.

“Am reuşit să luăm legătura cu aproximativ 30 de mineri blocaţi. Ei ne-au spus că alţi 200 s-ar mai afla” în subteran, a declarat pentru AFP Werner Vermaak, un purtător de cuvânt al ER24.

Operaţiunile de salvare s-au încheiat după circa două ore de la ieşirea celor 11 mineri salvaţi, conform lui Rogger Mamaila, un oficial local al serviciilor de salvare.

De teama de a nu fi arestaţi pentru muncă ilegală şi clandestină, mai mulţi mineri au refuzat să iasă la suprafaţă.

Minerii au coborât sâmbătă în subteranul unei exploatări ilegale, apărută în spatale unui stadion de crichet din cartierul Benoni, în districtul Ekurhuleni, şi nu au mai reuşit să iasă la suprafaţă din cauza unor blocuri de piatră care au obstrucţionat galeriile.

Poliţia sud-africană nu a deschis încă o anchetă, însă minerii ar urma să fie plasaţi în arest pentru că au operat clandestin. Potrivit salvatorilor, primii mineri salvaţi vor fi predaţi poliţiei după efectuarea analizelor medicale.

C.A.

NICIUN COMENTARIU