“Aferim!” în regia lui Radu Jude, Ursul de Argint pentru regie. LISTA CÂȘTIGĂTORILOR

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, pentru lungmetrajul “Aferim!”, la cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin

aferim urs argint

Regizorul Radu Jude a urcat pe scena de la Berlinale Palast şi a declarat că, dacă ştia că va câştiga un asemenea premiu important, “ar fi fost mai serios când a filmat” lungmetrajul “Aferim!”.De asemenea, regizorul român le-a mulţumit celor din echipa filmului, menţionând că, de fapt, premiul le aparţine lor. Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult.

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

“Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin a avut loc sâmbătă seară şi s-a încheiat prin decernarea marelui premiu, Ursul de Aur, cineastului iranian disident, arestat la domiciliu, Jafar Panahi, recompensat pentru lungmetrajul “Taxi”. Acelaşi film a primit, vineri, premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film.

Filmul “45 Years”, de Andrew Haigh, a primit premiile pentru interpretare, decernate actorilor Tom Courtenay şi Charlotte Rampling, în timp ce marele premiu al juriului i-a revenit peliculei “El Club”, de Pablo Larrain, iar premiul pentru cel mai bun scenariu, lui Patricio Guzmán, pentru “El botón de nácar/ The Pearl Button. Premiul Alfred Bauer pentru originalitate a mers la “Ixcanul/ Ixcanul Volcano”, de Jayro Bustamante.

S.M.

NICIUN COMENTARIU