22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 14:33
No menu items!

Afaceristul Nikolaus Mann, trimis în judecată de procurorii DIICOT

spot_img
Afaceristul Nikolaus Mann, trimis în judecată de procurorii DIICOT
foto: pressalert.ro

Omul de afaceri Nikolaus Mann a fost trimis în judecată marți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Timiș, sub acuzațiile de delapidare cu consecinţe deosebit grave,  gestiune frauduloasă,  fals  în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Procurorii cer instanței arestarea preventivă a milionarului și a complicilor acestuia.

Potrivit anchetatorilor, Nikolaus Mann ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Daniel Tunea, Mihaela Cipleu, Cristian Mois, Lucian Ivănescu, Dan Popa şi Violeta Morariu. Grupul a avut drept scop scop devalizarea patrimoniului persoanelor juridice din grupul Aton, arată procurorii DIICOT în rechizitoriul transmis instanței.

„Membrii grupării, în calitate de administratori ai părţii vătămate, sub coordonarea inculpatului Mann Nikolaus, au obţinut beneficii financiare substanţiale prin însuşirea în mod fraudulos, folosirea şi traficarea de bunuri şi bani, aparţinând societăţilor comerciale administrate, prin falsificarea şi utilizarea unor documente falsificate ( contracte de comodat, de livrare de mărfuri, facturi, bilete la ordin, procese verbale de compensare). Astfel, se reține că,  direct sau prin persoane interpuse şi prin intermediul SC Euromobille SRL, societate pe care o controla în fapt, inculpatul Mann Nikolaus şi–a însuşit fără drept bani, mijloace fixe (utilaje de exploatare minieră, de transport) şi active ( statie de betoane) din patrimoniul parţilor vătămate, prin diverse mijloace frauduloase (cu titlu de exemplu – cumpărări de bunuri imobile urmate de închiriere la un preţ supraevaluat către partea vătămată, dobândire de active la un preţ subevaluat)”, se precizează într-un comunicat de presă remis marți de DIICOT.

Concret, notează procurorii, membrii grupării conduse de Mann „au întocmit facturi false cu specificaţia avans piatră brută şi de stingere a sumelor astfel datorate prin emitere de bilete la ordin din partea Aton în valoare de aproximativ 75 milioane euro, în scopul creării obligaţiei de plată din partea Aton şi garantării plăţii prin 5 bilete la ordin semnate de inculpatul Tunea Daniel şi avalizate în numele altor societăţi din cadrul grupului Aton, de către inculpaţii Ivănescu Lucian şi Mois Cristian Florin”.

În acest scop, biletele la ordin au fost introduse la plată, în urma executării silite obţinându-se în mod fraudulos sume importante, de ordinul milioanelor de euro, din patrimoniul părţilor vătămate. „Prejudiciul total cauzat societăților comerciale din grupul Aton prin activitatea infracţională este de aproximativ 33 milioane de euro”, conchid anchetatorii care au pus sub sechestru bunurile inculpaților.

„Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea cauzei spre competenta soluţionare Tribunalului Timiş şi au cerut instanţei arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a inculpaţilor Mann Nikolaus, Popa Dan, Cipleu Mihaela, Morariu Violeta Otilia, Tunea Daniel, Ivănescu Lucian şi Mois Cristian Florin”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Maia Constantin