22.8 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 11:50
No menu items!

Afaceristul Nelu Iordache, judecat pentru corupție, iese din arestul la domiciliu

spot_img

Nelu Iordache îşi poate părăsi domiciliul, unde se afla în arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti a dispus, definitiv, control judiciar cu interdicţia de a părăsi Capitala. Omul de afaceri este judecat de spălare de bani și înșelăciune în legătură cu deturnarea fondurilor europene pentru autostrada Nădlac.

Nelu Iordache 2_SZ

Și Tribunalul București a dispus aceeași măsură, dar procurorii DNA au făcut contestație la Curtea de Apel. După deliberări, curtea a respins acţiunea procurorilor, astfel că omul de afaceri se poate deplasa pe raza Capitalei.

Nelu Iordache, administrator al societăţii Romstrade SRL, se află, din 8 mai, în arest la domiciliu, după ce fost deţinut un an şi cinci luni în arestul Poliției Capitalei.

El este judecat de magistrații Tribunalului Bucureşti, de mai bine de un an, pentru delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, în legătură cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Acesta nu este singurul dosar în care este implicat Nelu Iordache. DNA l-a trimis în judecată, în luna mai a acestui an, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. Alături de Iordache, în același dosar, sunt judecați şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova. Potrivit procurorilor, CNADNR a fost prejudiciată cu aproape 23 de milioane de lei, dar banii au fost recuperaţi în cursul urmăririi penale, în urma solicitării procurorilor DNA.

Pe de altă parte, Nelu Iordache ar fi depus, din arest, mai multe denunțuri, printre care, potrivit unor surse judiciare, și pe cel privindu-l pe Dan Voiculescu. El le-ar fi spus procurorilor că a fost ameninţat cu campanii de discreditare în presă dacă nu încheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de Voiculescu.

M. Nedelcu