23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:37
No menu items!

Afaceristul Ioan Niculae și iubita sa, nou dosar la DNA

spot_img

Procurorii i-au adus la cunoștință afaceristului Ioan Niculae și iubitei sale, Nicoleta Toncea că sunt urmăriți penal într-un nou dosar, alături fostul șef al CJ Brăila, Gheorghe bunea Stancu

Ioan Niculae_SZ

Procurorii anticorupție au stabilit că între 2008 – 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. şi o altă societate specializată în producţie agricolă s-au desfăşurat mai multe tranzacţii ce au avut la bază prestaţii neexecutate. Obiecul unui contract de 10.000.000 de euro prevedea realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A. de către firma respectivă.

Sumele de bani au fost “trecute” formal prin societatea respectivă, iar apoi au fost externalizate într-o firmă de tip “off shore” din Insulele Virgine.

Alți doi angajați ai Interagro, care au semnat contractul, au fost puși sub acuzare. Iubita lui niculae, Nicoleta Toncea, președinte Interagro, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma respectivă.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din evaziune fiscală, a fost iniţiat şi coordonat de suspectul Ioan Niculae şi a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

comunicat DNA

DNA mai susține că în prima parte a anului 2009, Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, pentru a-i promova o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenționarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice.

Persoanele care au acceptat influenţa suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activităţi de „lobby” să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenţionare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat.

comunicat DNA

Unul dintre cei care au intervenit pentru Ioan Niculae este fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care urma să primească foloase de la afacerist în schimbul adoptării HG.