6.9 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 10:31

Afaceristul care a mituit-o pe procurorarea Angela Nicolae, trimis în judecată

spot_img

Rami Ghaziri va fi judecat pentru fraude cu fonduri europene

Nicolae-Angela-2_SZ-500x244

Afaceristul libanezo-francez pentru care fostul procuror-șef Angela Nicolae, de la Parchetul General, este acuzată că și-a traficat influența, a fost trimis în judecată de DNA Ploiești.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Rami Ghaziri, patronul Agroli Group SRL Crevedia, pentru participaţie improprie la folosirea sau prezentare de documente false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Totodată, procurorii au trimis în judecată și firma libanezului.

Potrivit rechizitoriului, în perioada  10 octombrie 2008 – 08 decembrie 2008, Rami Ghaziri, a furnizat, în vederea accesării unor fonduri europene (F.E.A.D.R.), aferente derulării unui proiect privind construcţia unei fabrici de nutreţuri, atât documente inexacte, emise în numele unei firme controlate de el, cât şi documente false emise în numele unor firme olandeze și germane. De asemenea, preţurile prevăzute în ofertele depuse nu erau reale, ci crescute artificial, astfel încât să genereze cheltuieli supraevaluate.

Rami-Ghaziri

Ulterior, dosarul ce cuprindea „oferta cea mai avantajoasă” a fost depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit de către un angajat al SC Agroli Group SRL care nu știa că acestea erau flase. Scopul a fost obținerea unor fonduri rambursabile de 10.824.090 lei, din care s-au încasat 5.412.045 lei.

Procurorii au instituit sechestru pe 32 de bunuri imobile şi un autoturism de lux marca Ferrari FF aparţinând firmei AGROLI GROUP SRL, până la concurenţa sumei de 5.412.045 lei (echivalentul a 1.286.438,08 euro), reprezentând prejudiciul cauzat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Totodată, procurorii au cerut instanţei să interzică iniţierea procedurii de dizolvare sau lichidare a firmei pe o perioadă de 60 de zile, în scopul bunei desfăşurări a procesului penal, în condițiile declanşării, la 6 martei 2014 a procedurii de insolvenţă.

Intervenții la CEDO

Rami Ghaziri a mai fost trimis în judecată, anul trecut, în dosarul în care fostul procuror-șef al Serviciului de Cooperare Internațională din Parchetul General, Angela Nicolae, este acuzată că și-a traficat influența în favoarea unor firme ale libanezului. Ghaziri a fost trimis în judecată alături de Angela Nicolae și fiul acesteia, Daniel Nicolae.

Potrivit rechizitoriului, în perioada martie-septembrie 2012 și în 16 noiembrie 2012, precum și, în mod repetat, în cursul anului 2013 Angela Nicolae a pretins de la Rami Ghaziri, direct și prin intermediul fiului său, Daniel Nicolae, sume de bani totalizând 111.715 lei și 1.500 euro, din care a primit, prin intermediul lui Daniel Nicolae, în total 82.215 lei. În schimbul banilor, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului și pe lângă magistrați procurori, astfel încât să îi determine să pronunțe hotărâri favorabile lui Rami Ghaziri și firmei sale.
Promisiunea de intervenție pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de Rami Ghaziri), iar promisiunea de intervenție pe lângă magistrații români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat inițial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și declinat ulterior la DNA Ploiești.