8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 6:17
No menu items!

Afacerist român extrădat în SUA pentru că ar fi aprovizionat Iranul cu echipament militar

spot_img

 Afacerist român extrădat în SUA

Omul de afaceri Aurel Frățilă a fost arestat și extrădat în Statele Unite ale Americii unde este anchetat pentru că ar fi aprovizionat Iranul cu accesorii pentru sisteme balistice. Decizia în cazul lui a fost dată pe 11 ianuarie, la cererea autorităților judiciare americane.

Nu este pentru prima oară când Frățilă se află în vizorul procurorilor americani. În 2006, aceștia au cerut arestarea preventivă a omului de afaceri român în vederea extrădării. Atunci, judecătorii Curții de Apel București au respins ca nefondată solicitarea.

Surse judiciare au declarat pentru Sursa Zilei că în perioada 2006 – 2007 Aurel Frățilă a fost și în vizorul procurorilor români de la DIICOT. În dosarul din România el a fost în cele din urmă scos de sub urmărire penală. Era cercetat pentru infracțiuni la Legea siguranței naționale, după ce ar fi folosit nu tocmai corect o serie de informații clasificate.

În ceea ce privește afacerile pentru care Frățilă a intrat în atenția autorităților judiciare din SUA, anchetatorii americani au descoperit încă din 2006 că acesta avea legături cu un general de aviație iranian de rang foarte înalt, Jamshid Ghassemi (Qassemi). Acesta a fost arestat în noiembrie 2006 în Bangkok, Thailanda, pentru conspirație împotriva SUA.

Potrivit Los Angeles Times, în septembrie 2008 autoritățile judiciare din Thailanda l-au eliberat din arest pe Ghassemi, respingând totodată cererea SUA de extrădare a acestuia.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Curții de Apel București a confirmat pentru Money.ro că SUA au făcut cerere de extrădare pentru Aurel Frățilă ca urmare a faptului că acesta a încălcat legea americană referitoare la exportul de echipamente militare.

Împotriva lui Ghassemi și Frățilă judecătorii americani au pornit un proces penal încă din 2006 aceștia fiind acuzați că au dorit să exporte în Iran via România echipamente militare americane, fără licență din partea Departamentului de Stat din SUA. Mai exact, este vorba despre giroscoape și accelerometre militare necesare în cazul sistemelor de ghidare a rachetelor balistice.

Decizia Curții de Apel București în cazului Aurel Frățilă

 Sentinţa penală nr.12 din 11.I.2013 – Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii privind pe persoana extrădabilă Frăţilă Aurel. Dispune extrădarea numitului Frăţilă Aurel către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii. Ia act că persoana extrădabilă Frăţilă Aurel se prevalează de regula specialităţii. Dispune arestarea persoanei extrădabile Frăţilă Aurel în vederea predării, pe o perioadă de 30 zile, începând din data de 11.01.2013 până la data de 09.02.2013, inclusiv. În baza art.192 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu recurs în 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică azi, 11.01.2013.

Cristi Ciupercă