15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 1:40

Afacerile cu statul ale ministrului propus la Cultură, Hegedus Csilla

spot_img

Actualul secretar de stat la Ministerului Culturii a obținut finanțare nerambursabilă din bani publici pentru fundația la care este director executiv, dar și fonduri europene post-aderare, prin Ministerul Culturii, în perioada în care era consilier personal al lui Kelemen Hunor

csilla-hegedus

Sute de mii de euro din bani publici sau fonduri europene prin programe post-aderare derulate prin Ministerul Culturii s-au scurs, în ultimii ani, în conturile fundației condusă, din postul de director executiv, de Hegedus Csilla – propunerea UDMR pentru portofoliul Culturii. Alte sute de mii de euro au ajuns de la instituții subordonate aceluiași minister în conturile firmei tatălui aceleiași Hegedus Csilla. Toate acestea, în perioada în care Csilla a ocupat postul de consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, dar și funcția de secretar de stat. Mai mult, în aceeași perioadă, Hegedus Csilla a fost remunerată și de fundația pe care o conduce și a primit și salariu ca expert pe proiecte cu fonduri europene derulate de Ministerul Culturii.

Toate datele se regăsesc în declarațiile de avere și interese depuse, în ultimii ani, de Hegedus Csilla.

Astfel, potrivit declarațiilor de interse depuse pentru perioada 2009 – 2012, când a ocupat postul de consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, fundația Transilvania Trust, unde Hegedus Csilla este director executiv (plătit, potrivit ultimei declarații de avere cu un salariu de 36.105 lei pe an) a obținut constant fonduri totalizând câteva sute de mii de euro de la Administrației Fondului Cultural Național – instituție subordonată Ministerului Culturii, dar și din fonduri europene post-aderare derulate prin Ministerul Culturii. Sume mai mici, de câteva mii de euro, au fost primite de aceeași fundație și de la Consiliul Județean Cluj, dar și de la Consiliul local al Municipiului Cluj Napoca.

Culmea, în aceeași perioadă, Hegedus Csilla ocupa și funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național, instituție de la care încasează acum, potrivit ultimei declarații de avere, 8.250 de lei pe an ca expert.

Astfel, doar în 2010, în conturile Fundației Transilvania Trust au intrat 26.000 de euro (finanțare nerambursabilă) de la Administrația Fondului Cultural Național. În plus, din fonduri europene, prin ministerul condus de Kelemen Hunor, Fundația Transilvania Trust a primit pentru proiecte derulate în perioada 2010 – 2012 peste 1,5 milioane de lei (aproximativ 347.000 de euro). Fondurile europene – aproximativ 275.000 de euro – au continuat să curgă în conturile Transilvania Trust, inclusiv anul trecut, după cum arată ultima declarație de interse depusă de Hegedus Csilla anul acesta.

Alte finanțări – totalizând peste 46.000 de euro – au mai venit de la Consiliul Local și Primăria Cluj – Napoca, dar și de la Consiliul Județean Cluj.

O sumedenie de contracte au fost încheiate, în aceeași perioadă, de societatea Utilitas CCPDRPC SRL, la care acționar majoritar este tatăl Csillei Hegedus, Szabo Balint. Pe lângă contractele derulate cu consilii locale sau județene (Bistrița, Brașov, Constanța), firma tatălui ministrului propus al culturii a încheiat, fără licitație, contracte cu Institutul Național al Patrimoniului – instituție subordonată tot Ministerului Culturii, dar și cu Muzeul de Artă din Cluj.