15.4 C
București
luni, 5 iunie 2023 - 5:46
No menu items!

Aeroportul Otopeni se modernizează. Ce lucrări se vor face cu 800 milioane de lei

spot_img

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti anunță lucrări de infrastructură de peste 800 de milioane de lei la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti – două platforme extinse, o copertină nouă la Sosiri, dar și alte noi facilități pentru pasageri.

Compania a anunțat, joi, că va demara procedurile de achiziție publică pentru un program de sistematizare a suprafeţei de mişcare a Aeroportului Otopeni, suma investită aici fiind de peste 770 milioane de lei. Astfel, urmează să fie reabilitate, în sensul creşterii capacităţii portante, majoritatea căilor de rulare, precum şi cele de degajare rapidă, pentru a se asigura operarea fără restricţii a aeronavelor de categorie 4E (cum ar fi Airbus A340 şi A350 sau Boeing B777 şi B787).

Totodată, vor fi extinse platformele 1 şi 2 de parcare a aeronavelor şi se va realiza o nouă cale de rulare paralelă la Pista 1, obţinându-se astfel creşterea atât a numărului de poziţii de parcare, cât şi a capacităţii de operare a aeroportului. Platforma 1 a avut lucrări de extindere încă din 2019, dar antreprenorul nu a respectat clauzele și a depășit cu mult termenul de execuție, astfel că a fost reziliat contractul. 

„Lucrările de remediere şi ‘rest de executat’ se ridică la 10,4 milioane lei, durata lor fiind de maximum 12 săptămâni”, se arată într-un comunicat al CNAB.

De asemenea, au fost scoase la licitaţie lucrările de proiectare şi execuţie pentru o copertină în zona de acces al pasagerilor pe fluxul de sosiri interne, între peronul de debarcare din autobuzele de platformă şi clădirea terminalului. Această copertină va asigura confortul pentru pasageri, în special în condiţii meteorologice nefavorabile.

Lucrările sunt estimate la circa 815.000 lei – proiectare şi execuţie – şi urmează să dureze 6 luni.

În plus, CNAB anunţă că s-a finalizat înlocuirea lifturilor din aerogara Plecări (instalate în 1997), precum şi a scărilor rulante din aerogara Sosiri (instalate în 2002). Tot în aerogara Sosiri urmează ca, în scurt timp, să fie înlocuite şi lifturile panoramice, mai spune CNAB.

Emanuel Stan