2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 6:42
No menu items!

Aeronava Boeing care s-a prăbușit în Rusia a avut şapte exploatanţi, inclusiv Blue Air

spot_img

boeing crash in rusia

Avionul care s-a prăbușit duminică pe aeroportul Kazan din Rusia fusese exploatat timp de 23 de ani de șapte companii aeriene, printre care Blue Air și Air France, și a fost implicat într-un accident grav în Brazilia în 2001, relatează France Presse, citând mai multe surse.

Boeingul de tip 737-500 al companiei rusești Tatarstan, care a efectuat primul zbor în 1990, a fost exploatat inițial de compania franceză Euralair Horizons, lichidată în 2005, apoi de către Air France, timp de trei ani, conform site-ului AirFleets.fr.

Ulterior a ajuns în flota Uganda Airlines, care l-a exploatat aproape cinci ani după care a deservit trei ani compania braziliană Rio Sul. A fost după aceea deținut de compania românească Blue Air și de Bulgaria Air, înainte de a ajunge în cele din urmă la compania rusească Tatarstan.

În decembrie 2001, pe când era exploatată de Rio Sul, aeronava a fost implicată într-un accident grav la aterizare pe aeroportul Belo Horizonte, în Brazilia, fără să provoace victime, potrivit agenţiei ruse Itar-Tass, care a citat presa braziliană.

Pe o ploaie puternică, avionul care avea la bord 108 persoane a atins suprafața pistei, s-a ridicat din nou și a revenit brutal pe pistă, distrugându-și o parte din trenul de aterizare. Aeronava a alunecat pe reactorul situat pe aripa stângă pe o porţiune de 1,7 kilometri şi s-a oprit. A fost supus unor reparaţii importante şi reintrodus în serviciu.

Avionul, care decolase de la Moscova, s-a prăbușit duminică seară pe aeroportul din Kazan și a luat foc, cei 44 de pasageri și șase membri ai echipajului decedând cu toții în accident.

C.A.