7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 3:51

AEP trimite Parlamentului documente privind presupusa fraudare a alegerilor europarlamentare

spot_img

Președintele AEP Constantin Buică a anunțat că Autoritatea va trimite săptămâna viitoare documente către Comisia parlamentară de anchetă a unor posibile fraude la europarlamentare, pentru a clarifica aspecte legate procesul electoral din 26 mai. El a precizat că are date primite inclusiv de la STS, conform Mediafax.

„La acest moment am primit de la Comisia de anchetă o serie de solicitări în principal solicitările au venit pentru punerea la dispoziție de documente pentru a clarifica obiectivele comisiei de anchetă, am solicitat în interiorul AEP toate documentele pe care le au la dispoziție, fie că sunt petiții sesizări sau alte documente care țin de procesul electoral din 26 mai, cât și Serviciului de Telecomunicații Speciale care deja ne-a pus la dispoziție aceste documente pe care le deține, urmând săptămâna viitoare să le punem la dispoziție Comisiei de anchetă pentru a clarifica lucrurile și aspectele care țin de organizarea procesului electoral din 26 mai”, a afirmat Constantin Buică, într-o conferință de presă susținută miercuri la sediul AEP.

Comisia de anchetă pentru posibile fraude la europarlamentare a audiat-o, în urmă cu două săptămâni, pe fostul ministru de interne Carmen Dan. Ea a declarat că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de AEP.

De asemenea, din partea MAE secretarul general al instituției Laura Elena Chiorean a spus, la audiere, că misiunile diplomatice au raportat multe incidente la alegerile de pe 26 mai, precizând că „în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot”.

Și președintele AEP a fost audiat în cadrul Comisiei de anchetă. Astfel, Constantin Buică a afirmat că tabletele folosite în secțiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate înainte de ziua scrutinului de Autoritatea Electorală și STS și nu au fost constatate „vulnerabilități” în funcționarea lor.

Valeriu Motoc