Adriean Videanu a fost eliberat

Fostul ministru al economiei a fost pus sub control judiciar

Videanu - DIICOT_SZ

Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar, în dosarul „ANRP 2”. Decizia definitivă a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Totodată, magistrații au respins contestațiile formulate împotriva mandatelor de arestare de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, Dorin Cocoș, Alin Cocoș și fostul consilier al Alinei Bica, Florentin Mihăilescu.

Una dintre acuzații se referă la ridicarea sechestrului dispus asupra unor acțiuni ale lui Adriean Videanu la firma sa, Titan Mar, în dosarul „Ioan Niculae-Romgaz”, în care s-a recerut urmărirea penală a fostului ministru Varujan Vosganian.

Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Bica Alina Mihaela, Cocoş Dorin, Cocoş Alin, Mihăilescu Ionuţ Florentin împotriva încheierii nr. 72 din 30-31 ianuarie 2015 din Camera de Consiliu, pronunţată de Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie– Secţia Penală în dosarul nr.409/1/2015.
Admite contestaţia formulată de inculpatul Videanu Adriean împotriva încheierii nr. 72 din 30-31 ianuarie 2015 din Camera de Consiliu, pronunţată de Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.409/1/2015.
Desfiinţează în parte încheierea atacată şi rejudecând:
Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie privind pe inculpatul Videanu Adriean.
În baza art. 204 alin. 12 cu referire la art. 242 alin. 2, cu aplicarea art. 211, 215 în condiţiile art. 203 alin. 2 Cod procedură penală şi art. 215 1 alin. 1 din OUG 82/2014 înlocuieşte măsura arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile începând de azi 06 februarie 2015 până la 06 aprilie 2015 inclusiv.
Potrivit art. 215 alin. 1 Cod procedură penală pe timpul cât se află sub control judiciar inculpatul Videanu Adriean trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a)    să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b)    să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c)    să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, respectiv la Secţia 12 Poliţie Bucureşti de către organul judiciar care a dispus măsura conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
În baza art. 215 alin. 2 cod procedură penală impune inculpatului Videanu Adriean ca pe timpul controlului judiciar să respecte următoarele obligaţii:
a )să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar;
d)    să nu se apropie de coinculpaţii Bica Alina Mihaela, Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Mihăilescu Ionuţ Florentin, de martorul Atănăsoaei Mihai Cristian şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect pe nicio cale.
Face aplicarea art. 215 alin. 3 şi alin. 7 din Codul de procedură penală în sensul că în cazul în care, pe durata controlului judiciar, inculpatul Videanu Adriean încalcă cu rea credinţă, obligaţiile care îi revin sau există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa judecătorul de drepturi şi libertăţi, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune înlocuirea acestei măsuri cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive în condiţiile prevăzute de lege.
Face aplicarea dispoziţiilor art. 215 alin. 5 din Codul de procedură penală.
În baza art. 204 alin. 12 Cod de procedură penală dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Videanu Adriean de sub puterea mandatului nr. 10/U emis la data de 31 ianuarie 2015 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosar nr. 409/1/2015, dacă nu este arestat în altă cauză.
Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate.
Obligă contestatorii inculpaţi Bica Alina Mihaela, Cocoş Dorin, Cocoş Alin, Mihăilescu Ionuţ Florentin la plata sumei de câte 125 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 25 lei se va suporta din fondul Ministerului Justiţiei.
Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei formulate de inculpatul Videanu Adriean rămân în sarcina statului.
Definitivă.
Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 06 februarie 2015

Înalta Curte de Casație și Justiție
încheiere de ședință

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU