3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 4:05
No menu items!

Adriean Videanu a aflat noile acuzații de la DIICOT

spot_img

Videanu - DIICOT_SZ

Fostul ministru al Economiei a aflat de la procurori noile încadrări ale faptelor sale, în dosarul Romgaz – constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Videanu a declarat jurnaliștilor că a depus o expertiză la dosar, care îi demonstrează nevinovăția.

Schimbarea încadrării faptelor are loc ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri penale, care nu mai prevăd infracţiunile de complot şi subminarea economiei naţionale, pentru care DIICOT a început urmărirea penală pe numele lui Videanu în septembrie 2013.

 Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai Economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern 6 ordine, respectiv 3 memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al Interagro.

Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

În opinia DIICOT, demersul făcut de Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale Romgaz, “societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale”.

Procurorii au pus sechestru asigurator, până la concurenţa sumei de 277.000.000 lei, asupra bunurilor lui Videanu: un imobil situat în localitatea Snagov, 3 apartamente din Bucureşti și un altul în Mamaia. De asemenea, procurorii au mai dispus indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor deţinute în conturile deschise la două unităţi bancare pe numele lui Videanu, precum şi a dividendelor de două societăţi comerciale. În plus, a fost pus sechestru pe 66.906 acţiuni deţinute de Videanu la 3 firme.