27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 14:11
No menu items!

Adrian Năstase, vizitat la Jilava de Sorin Roșca-Stănescu și Marius Tucă

spot_img

Nastase arestatFostul premier Adrian Năstase a fost vizitat sămbătă la penitenciarul Jilava de senatorul PNL Sorin Roșca-Stănescu, a declarat pentru Sursa Zilei un angajat al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În condițiile în care Roșca-Stănescu este demnitar, vizita acestuia nu este contabilizată în numărul total de vizite la care are dreptul un condamnat.

De asemenea, Năstase a fost vizitat recent și de jurnalistul Marius Tucă.

Fostul premier beneficiază de un regim semi-deschis, ceea ce înseamnă că beneficiază de minimum trei vizite lunar din partea familiei, la care se adaugă un alt număr de vizite, raportat la activitățile pe care le desfășoară în penitenciar. Acest tip de regim mai presupune că ușa celulei nu este încuiată, iar Năstase și colegul său Emilian Cutean, fost senator PSD, se pot plimba într-un spațiu limitat. Celula beneficiază, ca și celelalte celule, de televizor, cablu TV, baie cu apă caldă și apă rece.

Regimul semi-deschis este acordat deținuților care se implică în muncă sau în activități care facilitează reinserția socială. În cazul lui Năstase, s-a luat în calcul faptul că a scris o carte și că participă la seminarii, unde, în calitate de profesor, le vorbește altor deținuți despre politică externă sau drept internațional.

Postările pe blog, trimise prin intermediul avocaților

Când are programate vizite de familie, la Năstase vin soția, sora și cei doi fii. În privința regimului alimentar, Năstase are dreptul la șase mese pe zi, conform legii, pentru că este diabetic și, în caz contrar, i-ar fi pusă în pericol sănătatea.

În privința contribuțiilor pe blogul personal, acestea sunt scrise de mână și predate unei avocate care vine „aproape zilnic”. Potrivit legii, unui condamnat nu-i poate fi refuzată întâlnirea cu apărătorul său.

Năstase nu are acces la laptop sau la alt dispozitiv similar. ”Noi, ca administratie, ne-am compromite, pentru că tot s-ar afla”, a afirmat sursa citată. Singurul ”beneficiu” față de alți condamnați este transportul separat la ședințele de instanță, motivat prin orarul diferit al citațiilor de la Înalta Curte față de alte instanțe.

Din punct de vedere fizic, Năstase este din ce în ce mai bine, și-a revenit după tentativa de sinucidere din vara trecută. ”S-a automotivat, și-a dat seama că asta e viața și că trebuie să-și ducă la capăt pedeapsa”, a mai declarat sursa citată.

Năstase a fost încarcerat în iunie 2012, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul „Trofeul Calității”. Potrivit Codului de Procedură Penală, Năstase ar putea fi eliberat condiționat la jumătatea lunii februarie.

Sursa Zilei