8.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 18:28
No menu items!

Adrian Năstase rămâne cu 4 ani de închisoare

spot_img

DNA contestă achitarea soților Năstase în dosarul Zambaccian

Tribunalul Bucureşti  a respins cererea DNA de spor de pedeapsă, cu încă 1 an, în cazul Adrian Năstase, așa că pedeapsa rămâne cea de 4 ani de închisoare, primită în dosarul Trofeul Calității. Decizia poate fi atacată cu apel de procurori.

Procurorul DNA a cerut ca la pedeapsa de patru ani de închisoare să se adauge un spor de un an, astfel ca Adrian Năstase să execute cinci ani de închisoare, după comasarea celor două sentinţe, din dosarele “Trofeul calităţii” şi “Zambaccian”. În replică, avocaţii au depus la instanţă CV-ul fostului premier, pentru a demonstra că nu are nevoie de un spor de pedeapsă pentru a fi reeducat.

Apărătorii lui Năstase au punctat faptul că în dosarele “Trofeul calităţii” şi “Zambaccian”, condamnările au fost orientate către minimum de pedeapsă, pentru faptele de care Adrian Năstase a fost acuzat de procurori.

Avocaţii lui Năstase au introdus, în 23 ianuarie, la Tribunalul Bucureşti, cererea de contopire a pedepselor primite de clientul lor în dosarele “Trofeul calităţii” şi “Zambaccian”, de doi ani şi, respectiv, patru ani de închisoare cu executare.

Fostul premier ar putea să execute mai puţin de un an de închisoare, după condamnarea la patru ani în dosarul “Zambaccian”, el putând cere eliberarea condiţionată după 16 luni, din care i-ar putea fi scăzute cele opt luni de detenţie din dosarul “Trofeul calităţii”, arătau avocaţii acestuia. Ar rezulta, astfel, patru ani de închisoare, cu posibilitatea ca judecătorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor să aplice, dacă va considera necesar, un spor de pedeapsă. Dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după 16 luni.

Ţinând cont că a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul “Trofeul calităţii”, Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după opt luni.

S.M.