5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 18:58
No menu items!

Adrian Năstase, aviz pozitiv pentru eliberare

spot_img

Adrian Nastase, aviz pozitiv pentru eliberare

Fostul premier Adrian Năstase poate fi eliberat condiționat, a decis, miercuri, Comisia de specialitate din cadrul Penitenciarului Jilava.

Avizul comisiei a fost transmis Judecătoriei Sectorului 4 al Capitalei care a stabilit pentru 12 februarie termenul pentru judecarea cererii de eliberare înainte de termen a fostului premier.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat că, miercuri, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier şi a dat aviz favorabil.

El a precizat că membrii Comisiei au luat în calcul activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi. Potrivit lui Cazacu, au fost luate în considerare, în stabilirea perioadei de executare a pedepsei, şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.

Avocatul a precizat că avizul favorabil pentru eliberarea lui Adrian Năstase din penitenciar va fi analizat de judecător, o decizie a instanţei putând fi dată spre sfârşitul lunii ianuarie. Avocatul a precizat că, dacă hotărârea instanţei nu va fi favorabilă, aceasta poate fi atacată cu recurs, ceea ce ar prelungi procedurile cu încă trei zile.

Pe 20 iunie anul trecut, fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul calității”, în care era acuzat că ar fi strâns ilegal fonduri pentru campania electorală din 2004, când candida la preşedinţia României din partea PSD.

Pe 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara că Năstase ar mai avea de executat, după calculele apărării, 35 – 36 de zile de închisoare din condamnarea primită şi ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.

Pe 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca cele șase zile petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare.

Pe de altă parte, Curtea Supremă va lua în discuţie luni, 14 ianuarie, contestaţia în anulare formulată de avocaţii lui Adrian Năstase în cazul condamnării sale.

R.D.