19.6 C
București
duminică, 25 iulie 2021 - 6:56

Adrian Năstase a câştigat procesul cu Inspectoratul de Stat în Construcţii

spot_img

Adrian-Nastase

Adrian Năstase a câştigat miercuri, la Judecătoria Sectorului 5, procesul cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, în care a reclamat că instituţia arăta, într-un comunicat de presă din 13 februarie, că ar fi refuzat să plătească suma stabilită de instanţă ca daune în dosarul “Trofeul calităţii”.

Judecătoria Sectorului 5 a admis în parte cererea formulată de Adrian Năstase şi a interzis Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), “pentru viitor”, să mai publice comunicatul de presă emis la 13 februarie, în care se arăta, printre altele, că fostul premier a refuzat să plătească suma de bani stabilită de instanţă ca daune în dosarul “Trofeul calităţii”.

Instanţa a dispus ca ISC să publice un comunicat de presă, “în aceleaşi condiţii precum cele utilizate la emiterea comunicatului emis la data de 13.02.2013 (loc de publicare, marcarea caracteristicii de noutate a comunicatului, dimensiunea literelor utilizate)”.

În noua informare de presă, ISC trebuie să arate că dezminte comunicatul referitor la Adrian Năstase, emis la 13 februarie şi să facă mai multe menţiuni.

“În cuprinsul adresei emise în cadrul dosarului de executare nr. 1/2013 al Biroului Executorului Judecătoresc Timnea Vicenţiu Pascal, comunicate mandatarilor reclamantului la data de 08.02.2013, au fost menţionate refuzul Inspectoratului de Stat în Construcţii de a răspunde notificării reclamantului înregistrate la pârât sub nr. 3677/07.02.2013 şi solicitarea acestuia din urmă de a continua executarea silită; la întâlnirea din data de 11.02.2013, reclamantul, prin avocat, a evidenţiat executorului judecătoresc Timnea Vicenţiu Pascal faptul că stăruie în executarea voluntară a obligaţiei, deci nu a refuzat orice colaborare, astfel cum s-a menţionat în comunicatul de presă din data de 13.02.2013; la data de 12.02.2013, reclamantul a comunicat pârâtului, prin Biroul Executorilor Judecătoreşti Asociaţi «Dumitrache şi Dumitrache», somaţia şi punerea în întârziere cu privire la primirea prestaţiei datorate conform Sentinţei penale nr. 176/30.01.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia Penală, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 160/20.06.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Completul de 5 judecători”, sunt menţiunile pe care trebuie să le facă ISC în noul comunicat de presă, potrivit deciziei Judecătoriei Sectorului 5.

Instanţa a respins solicitarea privind încetarea publicarii comunicatului de presă emis de ISC la 13 februarie, arătând că această solicitare a rămas fără obiect. De asemenea, instanţa a respins ca neîntemeiate celelalte solicitări din această cauză.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu apel în termen de 30 zile de la comunicare.

Fostul premier Adrian Năstase a arătat, în cererea de chemare în judecată înregistrată la Judecătoria Sectorului 5 în 23 aprilie, că ISC i-a afectat imaginea prin informaţiile pe care le-a transmis printr-un comunicat de presă din 13 februarie, în care se arăta, printre altele, că fostul premier refuză să plătească suma de bani stabilită de instanţă ca daune în dosarul “Trofeul calităţii”.

Năstase a cerut Judecătoriei Sectorului 5 să oblige ISC să dezmintă comunicatul din 13 februarie, să oprească publicarea acestuia în viitor, să publice un comunicat de presă în care să prezinte situaţia de fapt reală şi, totodată, să publice hotărârea ce urmeză să fie pronunţată în cauză.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD.

În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată în dosarul “Trofeul calităţii”.

A.V.