7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 3:33
No menu items!

Adolescentul român bătut cu bestialitate la Paris a fost externat din spital

spot_img

Gheorghe a ieşit din comă şi medicii au considerat luni că poate fi urmărit în regim ambulatoriu

bataie

Tânărul rom bătut cu bestialitate în iunie în Seine-Saint-Denis a fost externat din spital luni şi se află în stradă, în lipsa unei locuinţe suficient de mari pentru el şi familia lui, au anunţat marţi surse concordante, citate de Le Nouvel Observateur, în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

Gheorghe, care inițial a fost numit Darius, a ieşit din comă şi medicii au considerat luni că poate fi urmărit în regim ambulatoriu, cu trei şedinţe de recuperare pe săptămână, a precizat avocata Julie Launois-Flacelière.

El suferă de calcificări la genunchi, sechele neurologice şi tulburări cognitive, care, potrivit avocatei, nu au putut fi încă evaluate cu precizie.

În pofida demersurilor serviciilor sociale ale spitalului parizian unde a fost internat, Gheorghe şi familia sa nu au putut găsi un loc în care să stea, iar tânărul se află din nou pe stradă, a continuat ea.

„S-au formulat cereri”, dar Darius nu poate trăi singur şi prin urmare trebuie să stea într-o locuinţă care să poată să găzduiască cei aproximativ 15 membri ai familiei sale şi nu într-un hotel sau centru de urgenţă, subliniază Launois-Flacelière.

La rândul său, o sursă apropiată Ministerului pentru Locuinţe a declarat că situaţia tânărului rom este „urmărită îndeaproape”, în special de prefectura din Seine-Saint-Denis, dar că acest caz „este mult mai complex decât se anticipase”.

Urmărirea familiei a fost încredinţată organizaţiei Médecins du monde, dar „părinţii nu vor să se separe de grup”, astfel că trebuie „găzduite 25 de persoane” împreună sau în locuri foarte apropiate unele de altele, ceea ce este aproape imposibil în cazul de faţă, a afirmat ea.

Pe de altă parte, ambasada României caută o soluţie pentru finanţarea îngrijirilor lui Gheorghe, asigurarea sa medicală românească oprindu-se automat în ziua în care acesta va împlini 18 ani, a explicat avocata. După această dată, spitalul a decis să continue să îi acorde îngrijiri.

Tânărul a fost găsit în seara de 13 iunie inconştient, într-un coş de supermarket abandonat în apropiere de un cartier defavorizat din Pierrefitte-sur-Seine, la nord de Paris.

Adolescentul, care locuia de puţin timp cu familia şi alţi romi într-o casă dezafectată, a fost atacat de un grup de tineri care îl suspectau că spărsese un apartament.

Acest „act barbar”, condamnat de autorităţi şi asociaţii, a avut ca mobil „răzbunarea privată”, a anunţat Parchetul.

La începutul lui iulie a fost deschisă o anchetă judiciară pentru „tentativă de omucidere” şi „răpire şi sechestrare”, dar nu a fost efectuată nicio arestare până în prezent.

C.A.