0.4 C
București
sâmbătă, 28 ianuarie 2023 - 8:22
No menu items!

Administratorii și angajații clubului Colectiv spun că ISU a venit în control și a impus măsuri PSI

spot_img

Toți angajații și acționarii clubului Colectiv au declarat anchetatorilor că dosarul PSI era în regulă, că ISU a venit în control încă din 2014 și le-a impus ce măsuri contra incendiilor să ia în club.

În primăvara anului 2015, nu mai rețin data exactă, la punctul nostru de lucru au venit două persoane, un bărbat şi o femeie, care au afirmat că sunt de la ISU (…) Aceştia au efectuat un control la societatea noastră. Din discuțiile purtate cu aceştia am aflat că cei doi efectuau un control pe toată platforma industrială respectivă. Mi-au spus că îi caută pe reprezentanții Clubului Colectiv pentru a le face inspecția şi m-au întrebat cum reuşesc să dea de aceştia deoarece au fost de mai multe ori şi nu i-au găsit.

Ulterior, angajatul care a declarat cele de mai sus i-a contactat pe acționarii clubului și le-a dat contactele celor de la ISU, care au revenit în control atunci când reprezentanții clubului se aflau în incintă. Astfel, unul dintre administratorii clubului Colectiv susține că încă din 2014 au venit angajați de la pompieri, cu care au întocmit dosarul PSI.

Dosarul acesta este la mine la birou. Din câte am văzut, în dosar sunt norme de siguranţă, un plan de evacuare în caz de incendiu. Se numeau Tonia Radu şi un băiat George. Aceste persoane au ajuns la noi pentru că vizitau fabrica. Ne-au recomandat să acoperim o gaură din perete şi să schimbăm un extinctor. Nu ne-au întrebat dacă aveam autorizaţie. Le-am explicat că în sală au loc concerte live.

Al doliea acționar al clubului a detaliat controlul pompierilor.

Cele 2 persoane s-au prezentat la club, ne-au arătat legitimaţii de serviciu la care nu m-am uitat cu atenţie, erau îmbrăcaţi civil, iar legitimaţiile păreau a fi emise de autorităţi. La discuţia cu cele 2 persoane am participat eu şi Gancea Cătălin. Cele 2 persoane, dintre care pe femeie o cheamă Antonia sau Tonia ne-au întrebat dacă avem dosar PSI, le-am spus că nu şi atunci sau cu un alt prilej ne-au prezentat nişte formulare pe care le-am semnat, dar care au fost completate integral de dânşii, inclusiv nişte cărticele, unele în referire la personalul angajat, toate cu privire la PSI. Îmi amintesc că au fost chemaţi şi angajaţi care au semnat şi unele înscrisuri, iar acel dosar PSI ne-a fost remis, şi am stabilit ca aceste 2 persoane să se prezinte periodic la club pentru a ne asigura o pregătire în domeniul PSI. Cele 2 persoane ne-au asigurat că sunt autorizate să facă aceste lucruri. Cu ocazia controlului, persoanele respective au văzut spaţiul şi au întrebat despre numărul de extinctoare.

Și al treilea acționar, Alin Anastasescu a avut o declarație identică.

Despre avizul de la pompieri ştiu că exista, precum şi cărţi de la PSI, acest lucru spunându-mi-l ceilalţi 2 asociaţi. Pompierii au venit în control în septembrie 2014, care au întocmit un plan PSI. Nu ştiu dacă era cineva de la pompieri sau o firmă autorizată. Eu cred că s-a întâmplat această tragedie deoarece s-au folosit artificii în incintă. Autorizaţia de funcţionare de la primărie era obţinută pe metraj şi pe număr de scaune, respectiv 80 de persoane. Din câte ştiu, exista hidrant la intrare în club şi extinctoare în interiorul clubului. În club erau suficiente extinctoare, din ce-mi aduc aminte 2 erau în bar, 2 în garderobă, 1 la scenă şi erau şi sus la birou.

Reprezentanții ISU București, dar și secretarul de stat Raed Arafat au declarat, după tragedia din clubul Colectiv, că la ISU nu a fost înregistrată nicio cerere din partea firmei clubului, și niciun control nu a fost făcut la club deoarece nu s-a știut de existența acestui local.