17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 17:53
No menu items!

Administrația Prezidențială: „Președintele României solicită rezolvarea crizei politice actuale”

spot_img

Președintele Klaus Iohannis nu poate desemna un alt premier, potrivit legii, atâta vreme cât Sorin Grindeanu ocupă această funcție și cere rezolvarea crizei politice actuale, în interiorul coaliției PSD – ALDE. Anunțul a fost făcut, joi, de purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi.

Vă informez că Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic.

În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură:

Potrivit art. 106 din Constituție, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. Conform art. 107 al Legii Fundamentale, „dacă prim-ministrul se află într-una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului, până la formarea noului Guvern”.

Deocamdată, nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție.

Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei prim-ministrului, fie prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.

Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict răspunderea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în această procedură.

Mădălina Dobrovolschi
purtător de cuvânt, Administrația Prezidențială