10.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 13:54
No menu items!

Administrația Biden: jurăminte cu Garda Națională la ușă

spot_img

Joseph Robinette Biden Jr este, de miercuri, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, promițând să conducă într-un spirit de unitate națională care să ghideze țara printr-unul dintre cele mai periculoase capitole din istoria americană, relatează The Guardian.

Milioane de americani au urmărit de acasă cum judecătorul-șef John Roberts a condus jurământul în funcție al lui Joe Biden, pe treptele fațadei de vest a Capitoliului SUA, la doar două săptămâni după ce au privit cum o mulțime de susținători fideli predecesorului său au asaltat clădirea într-o ultimă poziție violentă pentru a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale.

Donald Trump, care nu și-a recunoscut în mod oficial înfrângerea, a părăsit Casa Albă miercuri dimineață și nu a participat  la ceremonie, o ultimă manifestare de ireverență pentru tradițiile și normele care au modelat mult timp președinția SUA. Mike Pence, vicepreședintele de ieșire, era acolo, alături de soții Clinton, soții Bush și Obama.

Frica și anxietatea au înconjurat pregătirea pentru inaugurarea lui Biden. Amenințarea cu mai multă violență a dus la desfășurarea a aproape 25.000 de soldați din garda națională, transformând spațiul de desfășurare a ceremoniei într-o fortăreață militară.

Printre primele numiri emblematice anunâate de preşedintele Joe Biden este cea a de ministru adjunct al Sănătăţii în persoana lui Rachel Levine, o expertă transgender în pediatrie şi psihiatrie, în prezent responsabilă cu  Sănătatea în statul Pennsylvania.

„Ea reprezintă o alegere istorică şi este extrem de calificată pentru a ajuta la gestionarea politicilor de sănătate ale administraţiei noastre”, a scris Joe Biden.

Rachel Levine „va aduce leadership-ul ferm şi expertiza crucială de care avem nevoie pentru a-i ghida pe oameni să treacă prin această pandemie, indiferent de locul de provenienţă, rasa, religia, orientarea sexuală, identitatea de gen sau handicapul lor”.

În prezent directoare de Sănătate în Pennsylvania şi profesoară universitară de pediatrie şi psihiatrie, Rachel Levine „este pe punctul de a deveni primul oficial federal deschis transgender confirmat de Senatul american”, a precizat echipa lui Joe Biden într-un comunicat.

Democraţii vor prelua în această săptămână controlul în camera superioară a Congresului, care urmează să confirme nominalizările prezidenţiale.

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a fost criticat pentru politicile sale faţă de persoanele transgender.

El a anunţat în 2017 o decizie de a le interzice persoanelor transgender să servească în armată, invocând „povara costurilor medicale enorme” şi „perturbările”.

Pentagonul le-a permis în cele din urmă la începutul lui 2018 persoanelor transgender să se înroleze, cu condiţia să îndeplinească anumite criterii fizice şi medicale.

Joe Biden l-a ales pe procurorul general al Californiei, Xavier Becerra, ca ministru al Sănătăţii.

Democratul a promis să crească viteza în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 în SUA, cea mai afectată ţară din lume, cu 24 de milioane de cazuri şi aproape 400.000 de morţi.