14.3 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 16:22

Administrația locală își lungește minivacanța de 1 Mai cu o grevă generală

spot_img

29 de mii de bugetari din administrația locală vor întrerupe lucrul joi, 30 aprilie, pentru o grevă generală de o zi

greva

Liderul sindicatului Cartel Alfa, Bogdan Hossu a declarat că principala nemulțumire a sindicaliștilor este legată de “lipsa de responsabilitate a Guvernului față de personalul din acest sector” și de “neaplicarea echitabilă a legii salarizării unitare în sectorul de administrație publică”. Alți sindicaliști spun că salarizarea nu este aplicată egal în administrația publică, și reclamă că nu primesc tichete de masă și tichete de vacanță.

Aproximativ 30% din totalul salariaţilor din administraţia publică locală – din primării și consilii județene- vor intra, joi, în grevă generală, a declarat Petru Dandea, vicepreşedinte al Cartel Alfa, confederaţie sindicală la care este asociată Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. La grevă ar urma să participe aproximativ 29.000 de persoane, adică angajații din administrație care au făcut, în februarie, o grevă de avertisment.

Sindicalistul a mai spus că funcționarii vor merge la serviciu, dar nu vor lucra decât cei care eliberează certificate de deces, până la ora 16.00. În fața Primăriei Capitalei se vor aduna câteva sute de funcționari, între orele 10 și 12, la un miting de protest. Cartel Alfa a mai anunțat un miting în București, pentru data de 27 mai și o acțiune de strângere de semnături pentru o grevă generală pe termen nelimitat în administraţia publică, în luna octombrie.

Tot joi, 30 aprilie, președintele Klaus Iohannis i-a chemat pe reprezentanții sindicatelor la Cotroceni, pentru discuții.

Minivacanța de Ziua Muncii începe vineri, pe 1 Mai și durează, anul acesta până duminică, 3 mai. De luni, 4 mai, urmează ca toți angajații să revină la locurile de muncă. Ziua de joi, 30 aprilie, când s-a anunțat greva generală pentru administrația locală, lungește, practic, minivacanța, cu încă o zi, pentru cei care se alătură grevei.

S.M.