Adjunctul șefului DNA, la Sorina Matei (B1 TV): Reevaluăm dosarele și procurorii care le instrumentează

Procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri, că a constituit un grup de lucru, în urmă cu aproximativ o lună, pentru a analiza achitările din ultima perioadă şi pentru a se stabili dacă au existat erori, precizând că procurorii care au greşit „vor plăti”.

„Pentru procurori, cel mai mare rebut profesional este o achitare. Când trimiţi în judecată o persoană, trebuie să te asiguri că ai toate probele care să justifice legalitatea şi temeinicia trimiterii în judecată. Achitările pot fi clasificate pe două categorii: imputabile pentru procuror, care sunt cele mai grave şi neimputabile (…) Nu vreau să justific achitările. Am constituit un grup de lucru care să identifice cauzele care au condus la achitări şi cine a greşit va plăti. De o lună e constituit. Sunt din toate secţiile”, a declarat procurorul-şef adjunct al DNA, la B1TV.

Adjunctul DNA a mai precizat că o achitare nu reprezintă o soluţie care i se poate imputa judecătorului. „Niciodată nu am spus că e vina judecătorului. Vina o vom aprecia la final de an”, a mai spus Călin Nistor.

Procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat că nu este hotărât dacă îşi va depune candidatura pentru şefia Direcţiei, însă înclină să nu o facă, precizând că cel care va prelua conducerea trebuie să fie un om din interiorul instituţiei, care să efectueze o evaluare urgentă. „Nu sunt hotărât dacă-mi voi depune candidatura. Mai sigur, nu. Este opţiunea mea. Ca om care a lucrat în DNA, aş spune că e bine să fie condusă de un om din cadrul structurii, cu experienţă, pentru că ştie mecanismele din interior şi vulnerabilităţile şi punctele forte ale instituţiei. Dacă ne uităm în istorie, veţi vedea că DNA nu a fost condus de un om din cadrul structurii”, a declarat ajunctul Direcţiei, Călin Nistor, la B1TV.

Sursa citată a mai precizat că cel care va prelua această funcţie trebuie să facă o evaluare urgentă a instituţiei pe care o va conduce. „Trebuie făcută o evaluare urgentă a personalului, identificate, analizate cauzele în care s-au dispus achitările. Trebuie făcut curat în DNA. Presupun că tot timpul, procurorii au fost aduşi pe criterii profesionale”, a mai spus adjunctul DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat o nouă procedură de selecţie a şefului DNA, după ce i-a respins pe primii patru candidaţi.

Andrei Tudor

 

NICIUN COMENTARIU