17.7 C
București
vineri, 14 iunie 2024 - 3:16
No menu items!

Adjunctul șefului Poliției Bihor, Ioan Brîndaș, săltat de DNA. Comisarul șef, reținut pentru cămătărie UPDATE

spot_img

Ioan Brandas

  • UPDATE

Adjunctul șefului IPJ Bihor, comisarul șef Ioan Brîndaș, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), miercuri seară, pentru patru infracțiuni: luare de mită; efectuarea de operațiuni comerciale ca acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; folosirea, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și favorizarea infractorului.

„Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan, în calitatea menționată și având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanțat în mod direct activitatea comercială a trei societăți din Oradea, pentru efectuarea de achiziții intracomunitare de zahăr, ulei și alte produse alimentare”, a precizat DNA într-un comunicat de presă.

Concret, arată procurorii, comisarul șef a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă).

Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracțională a celor trei firme pe care le-a finanțat în parte, în condițiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret, inculpatul nu a luat nici un fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuțiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă Serviciul Investigarea Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituțiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, inculpatul Brîndaș Ioan a divulgat informații confidențiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal și că vor fi efectuate percheziții la domiciliul acestora.

Direcția Națională Anticorupție

comunicat de presă

Mai mult – precizează anchetatorii  – la începutul lunii august 2013, Ioan Brîndaș a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi efectuate percheziții domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. „Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile și alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât și înscrisuri privind finanțarea firmelor din împrumuturi obținute de la diverși cămătari”, se mai arată în comunicatul DNA.

Comisarul șef Ioan Brîndaș va fi prezentat joi magistraților Curții de Apel Oradea cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Mai multe percheziții au avut loc, miercuri, atât la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Bihor, cât și la locuința adjunctului șefului IPJ, comisarul șef Ioan Brîndaș. Potrivit Realitatea TV, Brîndaș a fost săltat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și condus la Serviciul Teritorial Bihor pentru a fi audiat.

Surse judiciare, citate de presa locală, au precizat că Ioan Brîndaș a fost pus deja sub acuzare de procurori într-un dosar de corupție.

R.D.