12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 23:04

Adio muzică, spectacole și televizoare pe terasele din Centrul Vechi

spot_img

Primăria Capitalei a aprobat norme drastice pentru funcționarea teraselor din Centrul Isotirc

centrul-vechi

Primarul Sorin Oprescu restrânge drastic condițiile de funcționare a barurilor și teraselor din Centrul Vechi al Capitalei. În acest sens au fost aprobate, pe 7 aprilie, normele de aplicare a unei Hotărâri de Consiliu General.

Potrivit normelor elaborate de Direcția Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Municipiului București, terasele din Centrul Istoric nu vor mai beneficia de televizoare, plasme sau videoproiectoare. Pentru a putea funcționa, fiecare terasă trebuie să aibă un aviz de la Direcția Generală Dezvoltare Urbană.

În perimetrul Centrului Istoric București agenții economici pot desfășura activități de alimentație publică pe terase sezonire numai pe amplasamente avizate de  Direcţia Generală Dezvoltare Urbană.

Amplasamentele se atribuie fără licitație publică, în ordinea cronologică a solicitărilor, pentru amenajarea teraselor sezoniere numai în fața punctelor de lucru, la cererea agentului economic care funcționează în spațiul respectiv, pe o desfășurare de front egală cu lungimea faţadei punctului de lucru al agentului economic şi fără obturarea acceselor în imobil.

La avizare se va urmări pe cât posibil ca terasele sezoniere învecinate să aibă lăţimi egale

Norme de aplicare

Pe străzile fără trotuare, amplasarea teraselor sezoniere se avizează numai cu condiţia păstrării, pe mijlocul străzii, a unei zone libere continue de circulare cu lăţimea minimă de 4 m, pentru intervenţii de urgenţă. În cazul în care configuraţia străzii fără trotuare nu permite o astfel de amenajare, avizarea teraselor sezoniere este interzisă, se mai arată în proiectul de hotărâre. De asemenea, pe străzile cu trotuare, amplasarea teraselor sezoniere se avizează numai cu respectarea anumitor condiții, respectiv doar în situația în care trotuarele au lățimea minimă de 3 m, rezervându-se un spațiu liber pentru circulația pietonală în dreptul terasei, spre carosabil, cu o lăţime minimă de 1,50 mc. Totodată, grupurile sanitare pentru clienți trebuie să fie dotate corespunzător și compartimentate pe sexe.

terase centrul vechi

În Centrul Istoric vor fi interzise utilizarea jardinierelor din metale plastice și a plantelor decorative artificiale, construirea platformelor și utilizarea covoarelor din materiale plastice, utilizarea mobilierului de terasă pliant și a mobilierului din material plastic.

Pe terasele sezoniere sunt interzise aparatura electronică de tip TV plasmă LDC, LED, video-proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora. În perimetrul Centrului Istoric Bucureşti este interzisă prepararea în aer liber a oricăror produse
alimentare, cu excepția standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurtă durată culturale

Norme de aplicare

Mai mult de cât atât pe terasele sezoniere este interzisă organizarea de evenimente festive private (nunţi,botezuri etc.), iar muzica şi spectacolele live organizate trebuie să să termine la ora 22. În perimetrul Centrului Istoric se vor putea desfăşura evenimente de interes local sau naţional, organizate direct sau în parteneriat, de Primăria Municipiului Bucureşti, în condiţiile legii.

Primăria Capitalei atrage atenția că nerespectarea acestor norme se va sancţiona potrivit actelor normative în vigoare şi va conduce la retragerea avizului de amplasament şi aducerea terenului la starea iniţială prin dispozitea PrimaruluI general şi pe cheltuiala agentului economic.

Ștefan Etveș
Olimpia Diaconiuc