joi, 25 februarie 2021 - 15:25

Adina Vălean: Încercăm să menținem frontierele deschise în interiorul UE

Adina Vălean, comisarul european pe transporturi, a declarat sâmbătă, pentru Antena 3, că atât transporturile și călătoriile vor fi în continuare afectate în mod deosebit de pandemie și în anul 2021. “Vedem decizii din ce în ce mai multe în ceea ce privește o restricționare a călătoriilor. Avem o comunicare făcută de Comisia Europeană la începutul săptămânii pentru descurajarea călătoriilor ne-esențiale la nivelul UE (…) Încercăm să salvăm să nu fie închise frontierele în interiorul pieței comune pentru că asta ar crea într-adevăr probleme foarte mari”, a afirmat Adina Vălean.

Pentru facilitarea călătoriilor, testarea ar urma să rămână o soluție de bază. Vaccinarea și certificatul de vaccinare nu sunt instrumentele potrivite în acest moment din două motive: nu este clar dacă o persoană vaccinată poate fi sau nu purtătoare a virusului și nu se dorește crearea unei discriminări, în contextul în care nu există încă un număr semnificativ de persoane vaccinate în UE.

”Ne luptăm în fiecare zi să păstrăm coridoarele verzi pentru că există Guverne care iau mai puțin în considerare necesitățile transportatorilor. Avem argumente să menținem cerință de a nu se introduce măsuri suplimentare de verificare a transporturilor”, a mai explicat Adina Vălean.