19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 7:24
No menu items!

Adina Anghelescu: De ce au nevoie anchetatorii de ADN-ul mamei Luizei Melencu

spot_img

Jurnalista Adina Anghelescu a explicat, miercuri, la Antena 3, cum se face analiza ADN în SUA și de ce vor anchetatorii din nou probă de ADN de la mama Luizei Melencu. 

”Celula are o citoplasmă și un nucleu. În nucleu, se găsește ADN-ul nuclear, care conține codul genetic, 50% de la mamă, 50% de la tată. Mitocondriile sunt niște organisme celulare mici care se regăsesc în citoplasma fiecărei celule. În fiecare din aceste mitocrondrii se găsește ADN mitocondrial, care este transmis, atenție, doar pe linie maternă.” a explicat Adina Anghelescu, la Antena 3. 

Jurnalista a arătat că acesta este motivul pentru care anchetatorii au solicitat o nouă probă ADN de la mama Luizei Melencu. 

”Profilul Luizei Melencu, ADN-ul nuclear, a fost făcut la Institutul Național de Criminalistică, din firele de păr luate din peria de acasă. La INML, pe oasele din lizieră nu s-a putut extrage ADN nuclear pentru a fi comparat cu ADN-ul din firele de păr ale Luizei, din cauză că oasele erau prea deteriorate, calcinate. S-a extras, în schimb, la INML, doar ADN cromozomial, stabilindu-se că e vorba de cromozom X, adică de sex feminin și că toate oasele din lizieră poartă ADN cromozomial X, deci vin de la aceeași persoană, o persoană de sex feminin, între 15 și 19 ani. Doar SUA, părintele extragerii de ADN mitocondrial și încă vreo 5-6 țări de pe glob au așa ceva – n.r. posibilitatea de a determina ADN-ul din mitocondrii. Pentru asta au nevoie de ADN de la mamă”, a continuat jurnalista Anghelescu. 

”Dacă vor extrage ADN mitocondrial din oasele care vor fi trimise în SUA și nu vor conține ADN-ul mamei, atunci oasele din lizieră nu ar fi ale Luizei Melencu și de aici o speranță foarte mare că Luiza poate fi și-n viață” a mai explicat Adina Anghelescu. 

Pe petele de sânge din casă, se pare că a fost găsit ADN-ul Luizei, dar nu este o dovadă suficientă pentru a constata decesul ei.

În schimb, dacă ADN-ul mitocondrial s-ar potrivi cu cel al mamei Luizei Melencu, în această situație, se poate vorbi despre decesul fetei.