19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:01
No menu items!

Acuzat de viol, șeful Poliției Rurale Balș scapă doar cu retrogradarea

spot_img

Acuzat de viol și abuzuri, șeful Poliției Rurale Balș scapă doar cu retrogradarea

Acuzat de viol de către o fostă subalternă, dar și de alte abuzuri – unul dintre acestea demonstrat la CEDO – comisarul șef Gheorghe Barbu, șeful Poliției Rurale Balș, a fost sancționat de superiorii de la București doar cu „retrogradarea”.

Astfel, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a transmis marți, într-un comunicat de presă, că „faţă de comisar de poliţie Barbu Gheorghe, şeful Secţiei de Poliţie Rurală Balş, din cadrul IPJ Olt, a fost propusă şi aprobată de inspectorul general al Poliţiei Române, următoarea sancţiune disciplinară: <<trecere într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut>>, pentru deficienţe manageriale identificate în urma controlului efectuat de către Direcţia Control Intern din IGPR”.

Sancțiunea dată marți comisarului Barbu vine la o lună de la momentul la care acesta a fost înjunghiat de fosta sa subalternă Melania Renghea care l-a acuzat de viol. Incidentul a „șifonat” grav imaginea Poliției Române și l-a determinat pe ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, să dispună controale la toate inspectoratele județene de poliție, dar și să demită câțiva șefi din poliție, inclusiv pe superiorii lui Gheorghe Barbu.

Iar acuzațiile Melaniei Renghea nu sunt singurele formulate, în ultimii ani, la adresa comisarului șef Gheorghe Barbu. Ca și acum însă, și în celelalte cazuri, acesta a scăpat cu sancțiuni ușoare sau, mai mult, a fost promovat.

Astfel, în octombrie anul trecut, Antena 3 dezvăluia, într-o amplă anchetă, cum șefii Poliției Olt, între care și comisarul șef Gheorghe Barbu ar fi protejat ani la rând hoți de combustibil și de fier vechi, dar și clanuri interlope. În plus, Barbu a fost acuzat de unul dintre colegii săi că s-ar ocupa cu braconajul.

În martie 2010, comisarul șef Gheorghe Barbu a fost filmat în timp ce consuma băuturi alcoolice, după care a plecat la volanul unei maşini. Barbu a fost oprit de un coleg poliţist care se afla într-o razie, însă a fugit pe câmp. El a fost cercetat de colegii săi pentru sustragerea de la recoltarea de probe biologice. Nu a fost însă sancţionat, ci dimpotrivă, la scurt timp după incident, a fost promovat.

În 2004, același Gheorghe Barbu a fost cercetat pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a bătut un tânăr în sediul poliţiei până când acesta a ajuns la spital în comă. Deși tânărul a câștigat la CEDO procesul intentat statului român, Barbu nu a primit nicio sancțiune.

Raluca Dan