14.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 8:05
No menu items!

ACUZAŢIILE ministrului rus de externe: SUA şi UE au vrut să provoace o revoluţie în Ucraina

spot_img

ucraina

SUA au încercat împreună cu Uniunea Europeană să provoace o „revoluţie colorată” în Ucraina şi să utilizeze ţara ca pe „un pion în jocul geopolitic” împotriva Rusiei, a acuzat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

În Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană (…) au încercat să poarte o nouă «revoluţie colorată», o operaţiune de schimbare a regimului, contrară Constituţiei„, a declarat Lavrov la Institutul pentru Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO), citat de agenţii ruse.

Moscova numeşte „revoluţii colorate” schimbări de putere ca „revoluţia portocalie” care a avut loc în Ucraina în 2004 sau „revoluţia trandafirului” din Georgia, în 2003, acuzând Occidentul că a provocat aceste mişcări în aceste foste republici sovietice.

Puţini analişti serioşi se îndoiesc că nu este vorba despre destinul Ucrainei. Pur şi simplu Ucraina a fost folosită şi este folosită în continuare ca un pion în jocul geopolitic„, a adăugat ministrul rus de externe.

Partenerii noştri occidentali şi mai ales Statele Unite încearcă să se comporte ca nişte învingători ai Războiului Rece şi să acţioneze ca şi cum ar putea să nu ţină cont de Rusia în afacerile europene şi să facă lucruri care aduc în mod direct prejudicii intereselor Rusiei. (…)Este de ajuns să ne amintim propaganda isterică antirusească promovată de către Statele Unite şi Europa cu mult înaintea evenimentelor din Ucraina, voinţa de a înnegura prin toate mijloacele Jocurile Olimpice de la Soci.

Serghei Lavrov

ministrul rus de externe

R.D.