18.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022 - 18:56
No menu items!

Actorii germani: ”Închideți tot! Vrem să ne fie frică!”

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Actori cu notorietate din Germania pun țara pe jar, avertizând asupra problemelor stringente suscitate de politica guvernului condus de Angela Merkel în actuala criză și trimit, învelite în mantia ironiei și a sarcasmului, cuvinte de mulțumire presei germane, ”care, de mai bine de un an, are grijă să ne țină alarmați”.

”Vrem să ne fie frică. Nouă ne este frică fără frică”, transmit artiștii germani în cele 53 de filmulețe postate pe site-ul campaniei intitulată #allesdichtmachen (închideți tot), #lockdownfürimmer (lockdown pentru totdeauna), #niewiederaufmachen (nu mai redeschidem niciodată).

Vă prezentăm mai jos câteva dintre mesajele artiștilor germani, dincolo de a căror ironie se pot întrezări îngrijorări serioase, după un an de pandemie, respectiv șase luni de lockdown care este continuat cel puțin până în iunie în formă înăsprită.

”Închideți tot. Fără excepție. Orice loc în care are loc o activitate umană sau comercială. Nu doar teatrele, cafenelele, școlile, fabricile, librăriile, buticurile. Nu. Vă rog să închideți și magazinele alimentare, târgurile și mai cu seamă supermagazinele. Când foamea ne va roade trupurile, nu doar sufletele, vom pune capăt existenței virusului, cu vicleanul său bagaj mutant cu tot!”, solicită, cu amărăciune, artistul Ulrich Tukur.

”Mulțumim tuturor instituțiilor de media din țara noastră. De peste un an, acestea au grijă ca starea de neliniște să se mențină la cote foarte înalte, asigurându-se totodată că nicio dispută critică inutilă nu ne poate distrage atenția de la consimțământul pentru măsurile necesare și întotdeauna adecvate luate de guvernului nostru. În ultima vreme, avem senzația că unele ziare încep să redescopere vechile idei de jurnalism critic, despre care se credea că s-au pierdut. Nu putem permite asta! Trebuie să ne opunem! Este musai să fim de acord cu orice și să facem tot ceea ce ni se spune. Acesta este singurul mod prin care putem trece cu bine prin pandemie”, afirmă actorul Jan Josef Liefers, binecunoscut pentru rolul intepretat în serialul ”Tatort”.

Colegul său Martin Brambach aruncă la rândul său o săgeată: ”Anul trecut, din solidaritate, am început să arăt cu degetul spre alte persoane. Eu sunt un om destul de nesigur și am nevoie de reguli clare. Mă simt bine când pot să le pun altora oglinda în față”.

Un alt actor, Trystan Pütter, face apel la guvern să închidă odată teatrele definitiv: ”Vă rog să puneți lacătul pe teatre. Pentru totdeauna. Pentru mine asta contează”, spune ironic artistul.  

Cu sarcasm, actrița Nina Gummich ne spune că este o luptătoare pentru libertatea de exprimare, mai ales în perioade turbulente, cum ar fi criza actuală. ”Acesta este motivul pentru care în ultimele luni m-am dezvățat să am propria opinie. A avea o opinie personală în aceste timpuri denotă o crasă lipsă de solidaritate, care ne face nesiguri: pe mine și pe cei din anturajul meu. Să nu facem asta. Sfatul meu pentru cei care vor să devină ceva în viață este să renunțe la părerile proprii. Cea mai bună părere este să nu ai nicio părere”, spune artista.

Colegul ei, actorul Volker Bruch se autodenunță pentru lipsa fricii: „Vreau să fiu din nou mai speriat. Pentru că îmi este frică atunci când nu îmi este frică. De aceea fac apel la guvernul nostru: faceți-ne să ne temem mai mult. Oamenii din această țară au nevoie de frică acum! Stimate Guvern, nu ne lăsa singuri. Este mai important ca niciodată ne fie teamă tuturor! Multă sănătate!”

Acuzat că ar ignora victimele coronavirusului sau că ar fi pactizat cu mișcarea de protest ”Querdenker” (Cei cu gândire anticonformistă), în care pot fi întâlnite curente conspiraționiste, negaționiști ai virusului și oponenți ai vaccinării forțate, actorul Jan Josef Liefers a reacționat prompt:

”Resping categoric orice apropiere de ”gânditorii anticonformiști”. Îi resping clar. Nu există niciun partid în componența actualui Bundestag față de care să mențin o distanță mai mare decât AfD (Alternativa pentru Germania, n.r). La fel, nu am nimic de-a face cu promotorii teoriilor conspirațiilor, cu aceia care ignoră virusul sau care poartă coifuri din aluminiu. Punct. Eu sunt alături de toți cei care au fost prinși între rânduri, înspăimântați, nesiguri, tulburați și intimidați, muți și sfâșiați. Alături de oamenii care suferă violență domestică în timpul acestui lockdown ineficient, care prelungit din nou și din nou. Și sunt alături de copii, care suportă cele mai de neiertat daune colaterale. Noapte bună tuturor!”, a scris Liefers.

Interesul enorm stârnit de inițiativa actorilor germani a făcut ca platforma campaniei – www.allesdichtmachen.de să cedeze din cauza numărului mare de accesări. Toate filmulețele pot fi însă vizionate pe Youtube aici.