Activista turcă Nalan Oral, eliberată din arest. Decizia Curții Supreme e definitivă

Magistrații Curții Supreme au decis definitiv, marți, eliberarea din arest a activistei turce Nalan Oral, după ce instanța a luat act că procurorii și-au retras contestația.

Procurorii au anunțat, marți, la instanța supremă că își retrag contestația față de decizia Curții de Apel Timișoara din 20 iulie, prin care activistei i-a fost revocată măsura arestării.

“Este o decizie normală și înțeleaptă a Ministerul Public, care recunoaște greșeala făcută de Poliția de Frontieră în momentul în care nu a identificat clar documentul de călătorie cu care Nalan a intrat în țară. Ea, de la început, a intrat cu un document de călătorie emis în baza Convenției de la Geneva pentru refugiați. Această reglementare este obligatorie pentru România (…).Din nefericire, autoritățile române s-au confruntat cu un caz neobișnuit și a fost nevoie de intervenția Interpol, ca organizație internațională. Secretariatul general al Interpol a luat decizia de a șterge cazul lui Nalan din baza de date. Această greșeală a costat-o pe clienta mea îndepărtarea de familie, privarea de libertate și a costat-o rememorarea unor traume. Acest statut de refugiat, recunoscut de Regatul Belgiei, nu este un bilet de loterie, este un statut definitiv care se obține și în România”, a spus avocatul Alin Speriuti Vlad, citat de Agerpres. 

Avocatul a mai arătat că procesul de la Curtea de Apel Timișoara privind extrădarea activistei Nalan Oral are un termen formal pe 31 iulie, însă se așteaptă ca acest proces să înceteze.

Pe 8 iulie, Nalan Oral, cu cetățenie turcă, dar având statutul de refugiat în Belgia, a fost reținută la granița dintre România și Ungaria, după ce vameșii români au constatat că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei. Femeia are o condamnare de 30 de ani în Turcia pentru terorism.

Ea venea din Ungaria și se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârsta de 10 ani și cu un grup de prieteni.

Pe 11 iulie, Nalan a fost arestată preventiv în vederea extrădării în Turcia, însă pe 20 iulie Curtea de Apel Timișoara i-a revocat măsura arestării și a decis eliberarea ei. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a făcut contestație. Marți, procurorii au anunțat la instanța supremă că retrag această contestație.

Avocații activistei au declarat în presa din Belgia că Nalan Oral a fugit din Turcia după ce a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru activități militante în favoarea drepturilor omului și femeilor.

Ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, susține că Nalan Oral a fost condamnată de justiția turcă, fiind acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă stângă.

“Suntem surprinși și întristați să vedem că presa a numit-o pe această individă ca fiind activistă, pentru că ea are o condamnare din partea unei curți din Turcia și nu este relaționată cu tentativa de puci, ci este un cu totul alt dosar. Este acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă stângă din Turcia”, a spus ambasadorul Osman Koray Ertaș, în cadrul unui eveniment organizat la reședința sa din București, cu prilejul împlinirii unui an de la evenimentele din 15 iulie 2016.

Ambasadorul a precizat că, în baza convențiilor și mecanismelor existente, Ministerul Justiției din Turcia așteaptă să trimită documentele de extrădare părții române și, dacă justiția română decide că este o cerere justificată, va acționa ca atare.

R.D.

foto: antena3.ro

NICIUN COMENTARIU