19.8 C
București
marți, 16 august 2022 - 6:40
No menu items!

Acord la Milano privind asocierea Rusiei la controlul frontierei Ucrainei cu avioane fără pilot

spot_img

Germania şi Franţa au propus OSCE să trimită avioane fără pilot pentru a supraveghea respectarea armistiţiului în estul Ucrainei

 drona

Un acord de principiu a fost încheiat în vederea unei asocieri a Rusiei la controlul frontierei ruso-ucrainene cu avioane fără pilot, a declarat vineri o sursă diplomatică italiană, în marja summitului ASEM de la Milano, informează AFP.

Miniştrii de Externe rus Serghei Lavrov şi italian Federica Mogherini, împreună cu preşedintele elveţian al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) Didier Burkhalter urmau să se reîntâlnească vineri spre prânz, în capitala lombardă, cu scopul de a decide detaliile acestei operaţiuni, a precizat aceeaşi sursă.

„Ţările europene prezente la reuniune în această (vineri) dimineaţa erau toate de acord, inclusiv să furnizeze drone (avioane fără pilot)”, a adăugat aceeaşi sursă, vorbind despre un „angajament comun” în vederea supravegherii frontierelor.

Germania şi Franţa au propus în mod oficial vinerea trecută OSCE să trimită avioane fără pilot pentru a supraveghea respectarea armistiţiului în estul Ucrainei. Ministerul german de Externe, prin purtătorul de cuvânt Martin Schäfer, a anunţat că Berlinul ia în calcul, în plus, o misiune de „însoţire armată” cu tehnicieni însărcinaţi cu operarea celor două avioane fără pilot pe care Germania intenţionează să le trimită.

Miniştrii de Externe german Frank-Walter Steinmeier şi francez Laurent Fabius şi-au exprimat miercuri, la Berlin, dorinţa ca OSCE să ia o decizie rapidă cu privire la propunerea lor.

Preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez François Hollande, premierul britanic David Cameron, şeful Guvernului italian Matteo Renzi şi preşedinţii în exerciţiu ai Consiliului European Herman Van Rompuy şi Comiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso s-au întâlnit vineri dimineaţa la Milano în cadrul unui minisummit pe tema situaţiei din Ucraina.