9.2 C
București
sâmbătă, 27 februarie 2021 - 20:22

Acord între ministerele Educației și Sănătății. Cum se deschid școlile în fiecare localitate

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că, vineri la prânz, 149 de localităţi sunt în scenariul roşu privind condiţiile de desfăşurare a cursurilor şcolare şi 903 în scenariul galben. Restul de 2.881 de localități sunt în scenariul verde.

Bucureștiul se află în scenariul galben. Între cele 149 de localități aflate în scenariul roșu se regăsesc Alba Iulia, Cluj Napoca, Timișoara, Baia Mare, Zalău, Codlea, Orăștie, Sighetu Marmației, Baia Sprie, Vatra Dornei, Rădăuți, Ghimbav, Turceni, Otopeni, Popești Leordeni și Bragadiru.

Miniștrii Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu au susținut o conferință de presă în care au dat detalii despre reluarea cursurilor.

Scenariile anunțate pentru revenirea copiilor la școală începând de luni:

  • Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – revin toți copiii la școală;
  • Scenariul galben – incidența între 1 și 3 la 1.000 de locuitori – se reiau activitățile în creșe, grădinițe, clasele 0-4, 8, 12 și 13;
  • Scenariul roșu – incidența mai mare de 3/1.000 – se reiau activitățile în creșe, grădinițe, clasele 0-4.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat că este necesar ca părinţii să îşi exprime acordul informat cu privire la testarea copiilor în unităţile de învăţământ şi a menţionat că va exista pe paginile de internet ale celor două ministere un formular tip pentru exprimarea acordului. Voiculescu a adăugat că vor exista în şcoli teste antigen rapide, o parte dintre acestea fiind deja distribuite, iar altele urmând a fi distribuite în perioada imediat următoare. Nu va fi necesară nicio adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii.

În privința examenelor, Sorin Cîmpeanu a afirmat: “Am semnat ordinul de ministru pentru adaptarea la realităţi a programei de examene de Evaluare naţională şi Bacalaureat şi astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial. Această adaptare s-a făcut ţinând cont de realităţile anului şcolar 2020 – 2021”.