3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:26
No menu items!

Achiziții cu superstiții. Jandarmeria se înarmează doar în A TREIA ZI DUPĂ SCRIPTURI

spot_img

Comandanții Jandarmeriei Române par a fi extrem de superstițioși, ținând cont de achizițiile făcute în domeniul înarmării. Potrivit unui anunț publicat pe platforma publică de achiziții – SICAP, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București cumpără pistoale automate în baza unui contract în valoare de peste 250.000 de euro fără TVA, publicat pe 21 aprilie 2020, în a treia zi de Paște. Contractul a fost atribuit aceleași firme de la care Jandarmeria s-a mai dotat cu pistoale automate și lansatoare de gaze lacrimogene pe 27 decembrie 2019, în a treia zi de Crăciun.

„A treia zi” are o însemnătate deosebită în religia creștină, fiind legată de moartea și de învierea Mântuitorului Iisus Hristos, dar și de aducerea unei jertfe importante (în cazul lui Avraam sau al israeliţilor din Egipt) sau de recăpătarea vieţii (minunea de la Mara, adică salvarea de la sete, însănătoşirea regelui Iezechia şi, în sfârşit, izbăvirea poporului de la decretul de executare în masă). De aceea, pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, este sărbătorit Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii creștine.

Contract de peste 1,2 milioane de lei fără TVA. Cine este firma câștigătoare

Potrivit anunțului de atribuire a contractului, Jandarmeria Capitalei achiziționează, prin procedura de cerere de ofertă, pistoale automate de calibrul 9X19 milimetri, în valoare de peste 1,2 milioane de lei (peste 250.000 de euro) fără TVA, de la societatea Transcarpat Sportours International SRL. De menționat că astfel de arme, aflate și în dotarea forțelor Ministerului Apărării Naționale, sunt fabricate și de compania națională ROMARM. “Termenul de livrare al produselor va fi de 90 de zile de la data intrării în vigoare a contractului. Valabilitatea contractului de furnizare va fi de 150 de zile de la data intrării în vigoare”, se mai precizează în documentele de atribuire.

Firma Transcarpat Sportours International are trei acționari, potrivit datelor de la Registrul Comrrțului: Dinu Solojan – cu peste 69%, soția acestuia, Nicoleta Solojan – cu sub 1% și Bogdan Diaconu – cu 20%. Societatea reprezintă de fapt mai mulți producători de armament ale căror produse le-a vândut, în ultimi ani, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului de Protecție și Pază sau Jandarmeriei Române.

Achizițiile din A TREIA ZI DE CRĂCIUN

Pe 27 decembrie 2019, în a treia zi de Crăciun, Jandarmeria Română a cheltuit peste 3,4 milioane de lei în baza a două contracte pentru înarmare, atribuite tot prin cerere de ofertă, aceleiași firme: Transcarpat Sportours International SRL.

Primul contract, de fapt un „acord cadru de furnizare produse militare – Armă lansator calibru 40 de milimetri”, în valoare de 1.715.000 de lei, a fost atribuit pe 27 decembrie 2019, la ora 11.47. Cel de-al doilea, atribuit 30 de minute mai târziu, prevedea tot achiziția de pistoale automate de calibrul 9X19 milimetri, în valoare de 1,68 milioane de lei.