10.9 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 20:39

Achitare definitivă, șase luni de arest, zero daune morale, după o anchetă a DIICOT

spot_img

O femeie achitată definitiv într-un dosar penal, în care fost cercetată de DIICOT în stare de arest peste șase luni, nu va primi daunele cerute pentru traumele suferite.

Tribunalul Iași i-a respins femeii cererea de a primi daune morale de 100.000 de euro de la statul român, deși a stat mai mult de jumătate de an în arest preventiv, informează reporteris.ro.

Cătălina Anca Apostol (31 de ani) din Tulcea a fost reţinută de DIICOT Iaşi în 2 octombrie 2010 şi arestată preventiv, în aceeaşi zi, de Tribunal pentru trafic de persoane, trafic de minori şi aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat. Cinci luni mai târziu, tânăra a fost trimisă în judecată, alături de alte 18 persoane, fiind acuzată că făcea parte dintr-o reţea care a racolat zeci de tinere, printre care şi minore, pe care apoi le-a obligat să practice prostituţia în localuri din Marea Britanie şi Spania. Apostol ar fi instruit şi supravegheat mai multe victime şi ar fi colectat bani pe care acestea le primeau de la clienţii racolaţi în cluburile de noapte.

Tânăra a fost eliberată din arest în mai 2011. Aceeaşi instanţă a decis, în aprilie 2013, să o achite pe motiv că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Procurorii au declarat apel, dar acesta a fost respins, în aprilie 2015, de Curtea de Apel Iaşi, decizia fiind definitivă.

Femeia a dat în judecată Statul român şi a solicitat plata a 100.000 de euro daune morale pentru perioada petrecută după gratii. „Reclamanta a suferit o traumă emoţională cât a fost arestată pe nedrept fiind lipsită de dreptul constituţional la libertate, obligată să stea în arestul poliţiei, să suporte rigorile unei anchete penale, fiind evident că în toată această perioadă cât a durat procesul penal, imaginea sa a fost deteriorată, cunoscuţii săi fiind influenţaţi negativ de faptul reţinerii şi cercetării”, se arăta în cererea de despăgubire a femeii.

Andrei Tudor