11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 22:54

Acciza la țigări crește cu 1% de la 1 iunie. Reacția celei mai mari companii de pe piață

spot_img

Acciza la tutun va crește de la 1 iunie cu 1%, iar din 2018, valoarea accizei va crește cu 2% pe an, până în 2022.

Structura accizei va rămâne la fel, iar acciza minimă rămâne 97% din acciza totală.

La începutul anului trecut,  pentru compensa scăderea veniturilor din comercializarea tutunului în urma micșorării TVA de la 24% la 20%, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a convenit cu producătorii o majorare de accize.

Potrivit Codului Fiscal, acciza totală pentru țigarete a fost majorată în 2016 cu 18,69 lei/1000 de tigarete (0,37 lei/pachet; 0,44 lei, incluzand si TVA-ul aferent) sau 4,5%, anulând practic efectul micșorării TVA (de aproximativ 0,45 lei).
În Codul fiscal este mentionat faptul că, în cazul țigaretelor, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică și acciza ad valorem. Aceasta din urmă se calculează prin aplicarea unui procent de 14% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor.
Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an, respectiv 1 aprilie a fiecărui an pentru țigarete, se actualizează anual cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică.

Gemma Webb, CEO al British American Tobacco, a declarat că introducerea unui calendar de acciză pentru următorii 5 ani este o măsură care oferă sustenabilitate atât veniturilor bugetare din taxarea tutunului cât și industriei producătoare, a doua cea mai importantă pentru bugetul statului.

”Areciem faptul că decizia Guvernului a implicat și consultări cu industria. British American obacco a susținut că un calendar clar de acciză va asigura creșterea și sustenabilitatea veniturilor bugetare din taxarea comerțului legal fără a prejudicia eforturile în desfășurare pentru diminuarea traficului ilicit. Inițiativa Guvernului permite proiectarea încasărilor la bugetul de stat pentru o perioadă de timp rezonabilă, oferind în același timp producătorilor stabilitatea necesară desfășurării activității și continuării investițiilor în România”, a afirmat Gemma Webb.

T.S.