3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 3:54
No menu items!

Accidentul de la San Francisco: Aeronava era atât de înclinată, încât unul dintre piloți nu mai vedea pista

spot_img

Accidentul de la San Francisco: Aeronava era atât de înclinată, încât unul dintre piloți nu mai vedea pista

Aparatul Boeing 777 al companiei Asiana Airlines, prăbuşit sâmbătă la San Francisco, deoarece a ratat aterizarea, era atât de înclinat spre coadă încât unul dintre piloţi nu putea să mai vadă pista de aterizare, au anunţat marţi autorităţile americane după ce i-au interogat pe unii dintre membrii echipajului, informează AFP.

Prăbuşirea zborului 214 al companiei sud-coreene Asiana Airlines, soldat cu doi morţi şi 182 de răniţi, a avut loc după ce coada aparatului a lovit un dig ce separa pista de aterizare de suprafeţele de apă din jur, în golful San Francisco.

Agenţia americană pentru siguranţa transporturilor (NTSB), care trebuie să determine cauzele prăbuşirii aeronavei, a stabilit până în prezent că avionul s-a apropiat cu o viteză mult prea mică faţă de cea normală şi că zbura prea jos.

Preşedinta agenţiei, Deborah Hersman, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că doi piloţi au fost interogaţi luni şi alţi doi marţi. Pilotul care se afla la manşă în vederea aterizării a confirmat că zborul de sâmbătă a fost ‘prima sa experienţă operaţională pe un (Boieng) 777’.

La rândul său, supervizorul acestuia a confirmat că zborul ‘a fost primul ca pilot instructor’.

Cel de-al treilea pilot prezent în cockpit în momentul prăbuşirii – al patrulea, a cărui prezenţă nu era necesară, conform preşedintei NTSB, se afla în cabină – a explicat că „nu putea să vadă pista de pe scaunul unde se afla”, situat în partea din spate a cockpitului. „Aparatul era înclinat şi nu putea să vadă pista”, a precizat Deborah Hersman.

Din cei trei piloţi prezenţi în cockpit, unul singur a fost spitalizat din cauza unei coaste fracturate. Ceilalţi doi au scăpat nevătămaţi. Doi membri ai echipajului navigant au căzut din avion când coada avionului s-a rupt în urma impactului, fiind grav răniți.

T.E.