1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 4:43
No menu items!

Acțiunile Transelectrica la OPCOM și Formenerg trec, oficial, în proprietatea statului

spot_img

Acțiunile Transelectrica la OPCOM și Formenerg trec, oficial, în proprietatea statului
foto: ispe.ro

Ministerul Finanțelor și cel al Economiei vor iniția demersurile pentru trecerea acțiunilor deținute de Transelectrica la OPCOM și la FORMENERG în proprietatea statului și administrarea Ministerului Economiei, se arată în forma revizuită a Ordonanței de urgență prin care Transelectrica şi Transgaz trec de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor.

Comisia Europeană (CE) a început, la sfârșitul anului trecut, o investigaţie privind abuzul de poziţie dominantă împotriva OPCOM şi a Transelectrica, acţionarul unic al bursei de energie, suspectând cele două entităţi că discriminează participanţii la piaţă pentru că îi obligă să fie înregistraţi în România.

“Comisia are îngrijorări că Operatorul Pieţei de Energie Electrică din România – OPCOM poate discrimina companiile pe baza naţionalităţii sau a locului unde sunt înregistrate (…)”, se arată într-un comunicat al CE. Comisia investighează solicitarea OPCOM, adresată companiilor care tranzacţionează energie pe platforma spot, ca toţi participanţii să fac dovada că plătesc TVA şi că prin urmare sunt înregistrate în România.

Compania Transelectrica este controlată de Ministerul Economiei, care deţine un pachet de 58,69%, alţi acţionari importanţi fiind Fondul Proprietatea (13,5%) şi SIF Oltenia (6,3%), potrivit celor mai recente informaţii. Formenerg este societatea de formare a energeticienilor, filială a Transelectrica.

C.C.