7.8 C
București
luni, 4 martie 2024 - 0:12
No menu items!

Abuz de „autonomie” universitară. Cum sunt storși de bani studenții de la ASE. CAMERA ASCUNSĂ

spot_img

Sunt multe de spus despre viața de student în Capitală, dar mai ales despre viața de student în cadrul Academiei de Studii Economice București. Pe lângă taxa de studiu, și așa una „piperată” pentru buzunarul unui tânăr, reprezentanții instituției de stat fac bani chiar și din …foi. La ASE se cotizează chiar și pentru niște simple adeverințe.
Dacă esti student la o facultate din cadrul prestigioasei Academii de Studii Economice București și cumva te pică nevoia de o adeverință prin care să atești că studiezi acolo te anunțăm că trebuie să scoți din buzunar „frumoasa” sumă de 125 de lei. Banii trebuiesc virați în conturile Academiei, fie că vreți sau nu, pentru că altfel rămâneți doar cu nevoia de a obține actul care atestă că dumneavoastră studiați și plătiți taxele de studiu.

Pentru a putea proba că trebuie să vă pregătiți sufletește dacă aveți nevoie de adeverințe, un reporter SursaZilei a mers la secretariatul Facultății de Economie(pretinzând că este student) și a cerut o adeverință pentru medicul de familie. Secretarele facultății l-au direcționat pe student către biroul Registratură din cadrul ASE. Doamnele găsite aici explică clar cum stă situația cu taxa pe foaie.

Discuție reporter – angajată ASE, biroul Registratură

  • Am și eu nevoie de o adeverință pentru medicul de familie, sunt studentă la Facultatea de Economie.

Ce an?

  • Anul I.

Și ai vorbit cu fetele de la secretariat?

  • Da!

Dar trebuie să plătești 125 de lei! Știi, nu!?

  • Cât?!!?

125 de lei !

  • De ce așa de mult?

Că așa se plătește orice tip de adeverință.

Angajatele biroului Registratură îi spun „studentului” că există și o altă cale. Îi dau garanția că dacă știa cum să procedeze, putea să „rezolve plata” la secretarele facultății.

Discuție reporter- angajată ASE, biroul Registratură:

Dar nu mai bine ți-o făceau ele (secretarele de la Facultatea de Economie – n.r.) așa, fără să te mai trimită la Registratură?! Că dacă treci prin registratură trebuie să plătești! Orice tip de adeverință, adeverințe diverse, trebuie să plătești 125 de lei! Dacă ajungi aici!

Pentru a vedea dacă plata a 125 de lei pentru o adeverință este doar un “obicei” a celor de la ASE sau o practică a Universităților din Capitală, reporterul Sursa Zilei a mers și la Universitatea București , dar și la Politehnică. Surpriză sau nu, la niciuna din cele două instituții nu se percep taxe pentru adeverințele de student.

 

Discuție reporter- secretară Facultatea de Geografie, Universitatea București


  • În cazul în care trebuie o adeverință pentru medicul de familie? Mă pot adresa dumneavostră sau la registratură?

Adeverințele se dau pe bază de cerere. De obicei personal se dau adeverințele, cu carnetul de student

  • De la secretarul de an și nu trebuie să plătească nimic?

Nu!

 

Discuție reporter – secretară Facultatea de Electronică și Telecomunicații, Universitatea Politehnica București

  • Pentru o adeverință pentru medicul de familie? Ce trebuie să facă?

Veniți, vă rog, după ora 14.00!!

  • Să facă o cerere? Trebuie să achite o taxă?

Nu!!

Potrivit angajatelor de la Registratura Academiei de Studii Economice, taxele pentru adeverințele de student au fost impuse, în urmă cu 2-3 ani, de conducerea instituției.

Sofia Marinescu