21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 10:46
No menu items!

Abrogarea pensionării anticipate a magistraților, ADOPTATĂ

spot_img

Senatul a adoptat luni, cu 72 de voturi ”pentru” și 50 de voturi ”împotrivă” inițiativa legislativă privind abrogarea pensionării anticipate a magistraților. Camera Deputaților adoptase tacit inițiativa, astfel că Senatul este forul decizional.

Propunerea vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, fiind inițiată de PNL și USR. Prevederea fusese introdusă în lege în 2018, de PSD.

Comisia juridică din Senat a respins propunerea legislativă prin care se reglementa posibilitatea pensionării anticipate a personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar. Propunerea prevede că de pensia de serviciu ar fi beneficiat, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională, cu o vechime între 20-25 de ani numai în aceste funcţii.

„Pensionarea anticipată a magistraților, după doar 20 de ani vechime, va fi abrogată de Senat, în calitate de cameră decizională. Vom scăpa, astfel, de o modificare nocivă pe care fosta guvernare a PSD a introdus-o în Legile Justiției și care le permitea judecătorilor și procurorilor să iasă la pensie la 45 de ani. Această sfidare la adresa românilor, care ar fi creat încă o categorie privilegiată de pensionari într-o țară în care majoritatea oamenilor iese la pensie la 65 de ani, nu a intrat în vigoare, deși fusese adoptată în 2018, fiind doar amânată succesiv. Prin votul senatorilor și adoptarea legii, revenim, astfel, la pensionarea judecătorilor și a procurorilor la 60 de ani și cu o vechime de 25 de ani în magistratură, într-un cadru legislativ clar și predictibil. Se înlătură, astfel, riscul unui mare dezastru”, a transmis și președinta Comisiei juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL), înainte de ședința de plen.

Conform datelor oficiale, în cursul anului 2020, au ieșit la pensie 296 de magistrați (167 de judecători și 129 de procurori), iar în primele trei luni ale lui 2021 au depus dosare de pensionare 124 de magistrați (97 de judecători și 27 de procurori). Asta în condițiile în care, potrivit datelor furnizate de CSM, sistemul judiciar din România are un deficit de 1.193 de posturi neocupate în întreaga țară (616 judecători și 577 procurori).