4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 1:21
No menu items!

Abdel Fattah el-Sisi, proclamat preşedinte al Egiptului

spot_img

În scrutinul din 26, 27 şi 28 mai, aproape unul din doi alegători înscrişi a votat cu El-Sisi

 EL-SISI

Fostul şef al armatei Abdel Fattah el-Sisi a fost proclamat în mod oficial preşedinte al Egiptului, marţi, cu 96,9% din sufragii, la 11 luni după ce l-a destituit din funcţie pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi, informează AFP.

El-Sisi a obţinut 23,780 de milioane de sufragii de la cei 54 de milioane de alegători înscrişi pe liste, iar rivalul său, liderul stângii Hamdeen Sabbahi a obţinut 757.511, potrivit Comisiei, care a anunţat o rată a participării la vot de 47,45%, constantânu-se astfel că aproape unul din doi alegători înscrişi a votat cu el în scrutinul din 26, 27 şi 28 mai. O numărătoare neoficială îl prezenta anterior învingător cu un scor de 93,3% din voturile exprimate.

În discursul televizat pe care l-a susţinut după anunţarea victoriei, mareşalul el-Sisi, care s-a retras din armată pentru a putea să candideze la funcţia de preşedinte, i-a îndemnat pe egipteni să acţioneze pentru a restaura “libertatea” şi “justiţia socială”.

Guvernul interimar instalat de către el-Sisi a eliminat de pe scena politică principala mişcare a opoziţiei, mişcarea islamistă Fraţii Musulmani, interzisă şi declarată “organizaţie teroristă”, care a boicotat alegerile.

C.A.