A trecut moțiunea simplă împotriva lui Florin Câțu. Premierul nu cere demisia

PSD a câștigat prima bătălie parlamentară, după demiterea Guvernului Dăncilă, cu efecte însă doar în plan simbolic. Plenul Senatului a adoptat, luni, cu 59 de voturi pentru, 56 contra si 2 abtineri, moțiunea simplă inițiată de predecedentul ministru al Finațelor, Eugen Orlando Teodorovici (PSD).

În textul moțiunii, PSD îl acuză pe ministrul lliberal al finanțelor că a promovat o rectificare bugetară negativă și că a împrumutat România cu 3,4 miliarde de lei după doar două săptămâni de la preluarea mandatului. În timpul dezbaterilor, Florin Vasile Câțu a declarat că va demisiona doar dacă îi va cere partidul.

„Ar fi culmea sa accept ca ministrul finantelor din guvernul PNL sa fie judecat de cei care au facut praf bugetul in ultimii 3 ani de zile. Ultimul partid care poate sa exprime o opinie pe tema finantelor publice este PSD-ul. Asta este o miscare politicianista ieftina. In mod normal, dl Teodorovici, initiatorul motiunii, ar trebui sa dea seama prin alta parte pentru dezastrul bugetar lasat”, a zis Orban.

În jurisprudența Curții Constituționale, se arată că:

„Prin moţiunea simplă s-a pus la dispoziţia parlamentarilor un instrument mai eficient  de realizare a funcţiei de control a Parlamentului asupra Guvernului, dar adoptarea unei moţiuni simple nu are ca efect juridic direct revocarea unui membru al acestuia. Moţiunea simplă are, însă, efecte în plan politic, marcând o victorie a forţelor politice care au iniţiat-o şi susţinut-o, cu  un  ecou  corespunzător  în  opinia  publică”

NICIUN COMENTARIU