17.6 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 11:52

A supraviețuit atentatelor care au schimbat lumea / VIDEO

spot_img

Un american care a scăpat cu viaţă din atacurile de la World Trade Center din New York, pe 11 septembrie 2001, a retrăit coşmarul după 14 ani, la sala de concerte Bataclan (Paris). Matthew a fost rănit de gloanţe pe 13 noiembrie şi a fost salvat de un jurnalist francez, rănit şi el.

Daniel Psenny, jurnalist la “Le Monde”, locuieşte chiar lângă sala de spectacole Bataclan. El este cel care a filmat primele imagini ale atacului terorist. Tot el a salvat un rănit, care zăcea aproape fără suflare pe asfalt.

“Când s-a mai calmat (situaţia – n.r.), am coborât în hol să le deschid uşa oamenilor care fugeau, ca să se poată refugia în hol sau în curte. Era o persoană, pe care nu am revăzut-o, l-am tras de braţe pe Matthew, aşa îl cheamă pe american, l-am tras de braţe până în hol”, a povestit jurnalistul.

Americanul era într-o stare destul de gravă, dar conştient, îşi aminteşte Daniel Psenny: “Era întins, voma şi era foarte palid, dar vorbea şi era conştient”.

Jurnalistul francez a chemat ambulanţa, dar între timp strada fusese împânzită de trupe speciale şi nimeni nu mai putea ajunge până la ei. Salvarea a venit abia după trei ore, timp în care i-a ajutat o prietenă, medic de profesie. Daniel şi Matthew s-au revăzut la spital.

Vezi asta adesea la cinema, dar nu e plăcut să o şi trăieşti. Mă bucur pentru el. Mă bucur pentru mine. Pentru toată lumea. A supravieţuit pentru că a fost puternic, sunt multe lucruri care contează.

Daniel Psenny,
jurnalist “Le Monde”

Jurnalistul francez a reuşit să filmeze şi imagini cu oameni care încercau să fugă din sala de concerte. Iniţial, crezuse că este o simplă răfuială: “Când am auzit împuşcăturile, mi-am dat seama că trage cineva. Am luat telefonul şi am început să filmez. Este un document ce am surprins acolo”.

Americanul salvat de jurnalistul Le Monde se mutase la Paris în iulie 2015. Cu 14 ani în urmă, era la baza unuia din turnurile gemene din New York chiar în momentul în care clădirea a fost lovită de un avion deturnat de terorişti.