26.1 C
București
miercuri, 17 august 2022 - 1:20
No menu items!

A murit Robert Drew, părintele cinéma vérité-ului american

spot_img

Cineastul a devenit celebru în anii ’60, în special datorită datorită tehnicii sale inovative de a filma

 Robert Drew

Reputatul regizor american de film documentar Robert Drew a murit miercuri, la vârsta de 90 de ani, în locuința sa din Sharon, Connecticut, au anunțat rudele acestuia, potrivit AFP și variety.com.

Cineastul a devenit celebru în anii ’60, în special datorită datorită tehnicii sale inovative de a filma, folosind o cameră și un microfon pentru a înregistra concomitent imagine și sunet, fără a avea un scenariu stabilit inițial și dovedind o mare flexibilitate și naturalețe în modalitatea de captare a reacțiilor.

Robert Drew a realizat peste o sută de filme. Primul său documentar „Primary” (1960) l-a avut în centrul atenției pe John F Kennedy, tânărul senator democrat aflat în campania pentru alegerile prezidențiale. „Crisis: Behind a Presidential Commitment” (1963) a fost unul dintre filmele memorabile ale campaniei de susținere a drepturilor afro-americanilor în SUA. Robert Drew a reușit să surprindă situația de criză desfășurată pe parcursul a două zile la Universitatea din Alabama, situație declanșată de intenția a doi studenți de culoare de a se înscrie la cursuri. În 2011 filmul a fost selectat de Librăria Congresului pentru a fi păstrat în Registrul Național al Filmului.

A fost distins cu numeroase premii la festivalurile de film din Europa (Bilbao, Veneția, Londra) și SUA (Chicago). „The Chair” a luat premiul juriului la Festivalul de film de la Cannes. A fost recompensat cu numeroase premii din partea asociației scriitorilor în educație, nominalizat la premiile Emmy și câștigător de nenumărate ori al Vulturului de Aur al CINE (‘Council on International Nontheatrical Events’).

Reputatul regizor Ridley Scott și-a făcut ucenicia având-l ca mentor pe Robert Drew la compania acestuia de producție „Drew Associates”. „A president to remember” (2008), film care portretizează, folosind și documente inedite de arhivă, viața fostului președinte american John F Kennedy, a fost ultimul film realizat de Robert Drew.

C.A.