10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 19:24
No menu items!

A murit Iurie Darie

spot_img

Actorul Iurie Darie a murit, în această seară, la vârsta de 83 de ani, după o lunga suferință. Actorul a fost internet de mai multe ori cu grave probleme medicale în ultimul an. Dumnezeul să-l ierte.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Râşcov din județul Soroca. El s-a îndreptat spre lumea artelor din tinereţe şi a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât şi la cel de Artă Teatrală şi Cinematografica, reuşind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a şi absolvit în 1952. I-a avut ca mentori pe unii dintre cei mai mari actori şi profesori, precum Mihai Popescu sau Marietta Sadova.
Internat de mai multe ori la Spitalul “Bagdasar-Arsenie” din Bucureşti, Iurie Darie a fost de mai multe ori intubat, deoarece nu putea respira de unul singur. A fost detubat pentru puţin timp, între orele 16 şi 22 ale zilei de luni, 18 iunie. Iurie Darie a murit după o lungă suferinţă
Actorul Iurie Darie a ajuns, luna trecută, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), cu o ambulanţă, după ce a acuzat dureri în piept şi probleme de respiraţie. Potrivit medicilor, actorul a suferit o complicaţie postoperatorie, acumulând în continuare lichid la creier, scrie Mediafax.

El a fost transferat de la SUUB la Spitalul “Bagdasar-Arseni”, unde în 21 mai a fost operat pentru eliminarea lichidului care se acumulase la creier. Medicii de la Spitalul Universitar au luat decizia de a-l transfera pe actor în condiţiile în care problemele medicale pe care le are Iurie Darie sunt consecinţa afecţiunii mai vechi, pentru care a fost operat.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului “Bagdasar-Arseni” declara că starea actorului este gravă, după ce a suferit un accident vascular cerebral, lui Iurie Darie fiindu-i pus un dren exterior pentru eliminarea lichidului de la creier.

Actorul Iurie Darie, în vârstă de 83 de ani, a fost internat din 10 mai până în 31 mai la Spitalul de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” din Capitală. În 21 mai, Iurie Darie a fost operat pentru montarea unui sistem de drenaj care să ajute la eliberarea lichidului în plus ce se acumula în zona creierului.

IURIE DARIE, STEA PE ALEEA CELEBRITĂŢILOR

Iurie Darie a avut o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producţii cinematografice. După ce a debutat în cinematografie, în 1953, în “Nepoţii gornistului” – în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat în filme precum “S-a furat o bombă” (1961), “Dragoste la zero grade” (1964), “Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), “Fraţii Jderi” (1974), “Ringul” (1983), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), “Zâmbet de soare” (1987), “Oglinda” (1993), “Punctul zero” (1996), “Triunghiul morţii” (1999).

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. De asemenea, în teatru, actorul a cucerit audienţa prin roluri memorabile în piese precum “Troilus şi Cressida”, “Umbră” şi “Pălăria”.

Iurie Darie s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etală abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.

În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti – festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar în 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame din Capitală.