-2.2 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 13:36
No menu items!

A murit Florin Cioabă – un “rege” prieten cu preşedintele şi un susţinător al şcolarizării romilor

spot_img

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a murit duminică dimineață în spitalul din Antalya (Turcia), unde a fost supus unor intervenții chirugicale. Medicii nu au mai putut face nimic, organele pacientului fiind susținute de aparate, în condițiile în care creierul nu mai funcționa. Câteva rude au reușit să-și ia rămas bun înainte ca Florin Cioabă să fie deconectat de la aparate. Decesul s-a produs la ora 11.10.

Florin Tănase Cioabă (58 de ani), singurul băiat al lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat “rege internaţional al ţiganilor” în 1992, a devenit, la rândul său, “rege al ţiganilor de pretutindeni” în 1997, după moartea lui Ion, tot în urma unui infarct, relatează Mediafax.

Florin Cioabă a moştenit titlul de la tatăl său, iar ceremonia de încoronare a fost celebrată în ritul penticostal, deoarece în 1996 întreaga familie Cioabă a renunţat la legea ţigănească şi s-a pocăit, trecând la cultul penticostal. De altfel, Florin Cioabă a absolvit Seminarul Biblic “Betania” din Sibiu şi a devenit predicator pentru mai mulţi enoriaşi la o biserică din apropierea casei sale, în cartierul Turnişor, din municipiu.

Florin Cioabă s-a născut pe 17 noiembrie 1954 şi s-a căsătorit, conform tradiţiilor etniei, la vârsta de 14 ani, cu Marica, având împreună patru copii – doi băieţi şi două fete.

Autointitulat rege al romilor, Florin Cioabă a militat pentru trimiterea copiilor la şcoală, nepotul său, fiul lui Dorin, fiind un elev apreciat la Liceul de Artă din Sibiu şi cel care a realizat conceptul grafic al păpuşilor ţigăneşti.

În 2003, familia Cioabă a fost implicată într-un scandal cu ecouri internaţionale şi implicaţii asupra imaginii României, după ce Florin Cioabă şi-a măritat fiica, pe Ana-Maria, atunci în vârstă de 12 ani, cu Mihai Biriţă, în vârstă de 15 ani. La acea vreme, baroneasa Emma Nicholson (raportor al Uniunii Europene pentru România) şi Consiliul European au acuzat statul român de încălcare a legislaţiei româneşti şi a normelor internaţionale, pentru că ambii miri erau minori.

În urma unei anchete a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Sibiu, s-a luat decizia ca cei doi “soţi” să locuiască separat şi să înceteze orice relaţie maritală până când vor împlini vârsta majoratului, iar Florin Cioabă a respectat această hotărâre. Doi ani mai târziu, Florin Cioabă declara că începe o luptă grea pentru a schimba una dintre cele mai înrădăcinate tradiţii ale romilor, respectiv căsătoria copiilor de la vârste fragede.

Pe 8 aprilie 2013, Florin Cioabă a devenit preşedinte al International Romani Union (IRA), la un congres internaţional organizat la Sibiu, la care a fost prezentă şi fiica preşedintelui României, europarlamentarul Elena Băsescu.

De altfel, relaţiile de amiciţie dintre familia Băsescu şi familia Cioabă este una binecunoscută.

În toamna lui 2009, preşedintele Traian Băsescu a participat la Festivalul romilor de la Costeşti, alături de Cioabă, şi de mai mulţi romi care au susţinut un spectacol de muzică şi dansuri ţigăneşti.

Maria Băsescu, soţia preşedintelui, s-a îmbrăcat, atunci, cu o fustă ţigănească şi şi-a pus pe umăr un batic colorat, primite de la Luminiţa Cioabă. Maria Băsescu a primit de la un lider al romilor o mahmudea, “ca să-i poarte noroc”, fiind, totodată, asaltată de zeci de femei care au îmbrăţişat-o şi au pupat-o. La rândul său, şeful statului a primit o serie de cadouri de la Florin Cioabă, cu care a şi discutat, de altfel, timp de câteva minute, în cortul pe care acesta îl avea amenajat pe dealul pe care are loc festivalul romilor şi unde preşedintele a mers pe jos prin mulţime, fiind asaltat de romi.

Atât Băsescu, cât şi Cioabă s-au adresat mulţimii, regele romilor mulţumindu-i preşedintelui pentru prezenţa sa la această sărbătoare. Cioabă a spus că în cei 40 de ani, de când se desfăşoară festivalul de la Costeşti, Traian Băsescu este primul preşedinte care vine la această sărbătoare. Cioabă le-a spus romilor că acest lucru demonstreză că Traian Băsescu “este un preşedinte alături de popor, care nu îi discriminează pe romi”.

La rândul său, Traian Băsescu le-a spus celor aproximativ cinci mii de persoane adunate pe dealul de la Costeşti că romii trebuie să îşi trimită copiii la şcoală şi să aibă curajul să îşi declare etnia, în condiţiile în care la ultimul recensământ au fost înregistraţi mai puţini romi decât există în realitate. La final, şeful statului a mâncat alături de Florin Cioabă, la o masă întinsă lângă cortul acestuia.

După o lună, autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, declara că este posibil ca peste 10-15 ani România să fie condusă de un preşedinte de etnie romă, afirmând, de asemenea, că el îl susţine pe Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din acel an.

În 2012, familia regelui Cioabă a fost prezentă la nunta fiicei preşedintelui, Elena Băsescu, mireasa primind din partea familiei Cioabă o salbă de aur şi o păpuşă îmbrăcată în straie ţigăneşti. Dorin Cioabă, fiul lui Florin Cioabă, a postat atunci pe pagina sa de Facebook fotografii de la nunta Elenei Băsescu. Într-una dintre imagini, Dorin Cioabă stă la masă alături de tatăl său, Florin Cioabă, şi de Traian Băsescu.

Zilele trecute însă, după ce Florin Cioabă a suferit primul atac de cord în Turcia, “prietenul” Traian Băsescu a părut că foloseşte drama regelui romilor pentru a aduna capital de imagine. Băsescu nu a ezitat să-l contacteze personal pe respectatul profesor Şerban Brădişteanu – pe care-l înfiera public în 2011 – şi să-l roage să se deplaseze în Turcia pentru a analiza situația lui Florin Cioabă.

Traian Băsescu – condoleanţe într-un comunicat de presă

Duminică, Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe în care arată că Florin Cioabă a fost “un adevărat lider şi un sprijin pentru comunitatea romă”, pentru că i-a îndemnat pe tinerii etniei să meargă la şcoală şi să-şi urmeze vocaţia prin promovarea tradiţiilor.

Am aflat cu profundă tristeţe vestea morţii lui Florin Cioabă. Este un moment de adâncă suferinţă pentru familia lui Florin Cioabă, dar şi pentru întreaga comunitate romă, cărora doresc să le adresez întreaga mea compasiune şi susţinere. Florin Cioabă a fost un adevărat lider şi un sprijin pentru comunitatea romă pentru că, înţelegând importanţa educaţiei, i-a îndemnat pe tineri să meargă la şcoală, dar şi să-şi urmeze vocaţia preţuindu-şi şi promovându-şi tradiţiile.

Administraţia Prezidenţială

comunicat de presă

EBA – mesaj pe Facebook

Elena Băsescu a reacţionat şi ea rapid la vestea morţii lui Florin Cioabă, printr-un mesaj postat pe Facebook. Ea a afirmat că Cioabă a fost “un om deosebit, cu un suflet foarte mare”, adăugând că este alături de familia îndurerată şi de întreaga comunitate romă în aceste momente.

“Dumnezeu să-l odihnească şi să-l primească în Împărăţia Sa! A fost un om deosebit, cu un suflet foarte mare. Sunt alături de familia îndurerată şi de întreaga comunitate romă în aceste momente grele”, a scris mezina preşedintelui.

Andrei Tudor