A MURIT Corneliu Vadim Tudor

Corneliu Vadim Tudor a murit, luni seara, la Spitalul Militar din Capitală.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a fost internat, luni, de urgență la spital din cauza unor afecțiuni cardiace care au dus la complicații pulmonare.

Corneliu Vadim Tudor a fost internat la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei.

Potrivit unor surse medicale, pe fondul unor probleme cardiace, liderul PRM ar fi avut un edem pulmonar acut. Intervenția rapidă în astfel de cazuri poate fi benefică pacientului, mai ales dacă afecțiunea este în fază incipientă.

Corneliu Vadim Tudor a trecut pragul Revoluţiei ca jurnalist şi scriitor, dar s-a orientat repede spre politică. Împreună cu scriitorul Eugen Barbu, în 1990, a fondat revista „România Mare”, iar anul următor, Partidul România Mare. Ales senator în 1992, Vadim Tudor a fost locomotiva parlamentară a formaţiunii sale timp de 16 ani, cu un discurs catalogat adesea drept extremist, xenofob şi naţionalist. La fiecare tur de alegeri a reclamat fraude uriaşe în defavoarea sa şi a PRM.

În 1996 a candidat pentru prima dată la prezidenţiale, iar rezultatul a fost modest, sub 5 la sută. Patru ani mai târziu, a bulversat orice calcule electorale: a ajuns în turul doi. Situaţia a declanșat o mobilizare publică fără precedent în favoarea lui Ion Iliescu, inclusiv în tabăra partidelor de dreapta. Ion Iliescu a câştigat fotoliul de la Cotroceni, în timp ce Vadim Tudor s-a mulţumit cu cele 121 de mandate parlamentare pentru PRM.

În 2004, Vadim Tudor ţinteşte din nou prima poziţie din stat, în stilu-i deja consacrat. „Eu candidez la preşedinţie şi eu vă spun că alegerile vor fi furate. Domnişoară, mă lăsaţi? Dle V Nicolau, educaţi-vă salariaţii sa nu ne mai bage pumnul în gură. Asta-i o mascaradă!”, spunea Vadim Tudor, în 22 noiembrie 2004, în timpul unei dezbateri la postul public de televiziune.

Acuzat şi în ţară, şi peste hotare, pentru discursul xenofob, liderul PRM a încercat în 2004 o reconciliere publică. A prezentat scuze poporului israelian pentru afirmaţiile antisemite şi a construit în Braşov o statuie a fostului premier Yitzhak Rabin. Însă aceste gesturi nu l-au ajutat: a adunat doar 12,5 la sută din voturile valabil exprimate.

Declinul PRM a continuat la alegerile din 2008: partidul a rămas în afara Parlamentului. Un an mai târziu, Vadim Tudor a obţinut trei locuri în Parlamentul European. Elementul-surpriză a fost tandemul electoral făcut cu Gigi Becali. Peste câteva luni, a intrat în cursa pentru Cotroceni, dar a strâns doar 5,5 la sută din voturi.

În 2014, Corneliu Vadim Tudor și-a depus pentru a cincea oară candidatura la Preşedinţia României. Un demers aproape individual, pentru că Partidul România Mare s-a dezmembrat după despărţirea de mai mulți lideri – Lia Olguţa Vasilescu, Corneliu Ciontu, Codrin Ştefănescu sau Dorel Onaca. Asta, după ce, în vara lui 2013, reprezentanţii a 24 de organizații județene ale PRM au decis prin vot revocarea lui Vadim Tudor și a întregii conduceri a partidului.

NICIUN COMENTARIU