1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 13:16
No menu items!

A murit actorul Peter O’Toole

spot_img

PETER O'TOOLE

Actorul PETER O’TOOLE, interpretul personajului Lawrence al Arabiei, nominalizat de opt ori la premiile Oscar, a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, a anunţat Steve Kenis, agentul său de presă.

Peter O’Toole a murit la spitalul Wellington din Londra, după o boală îndelungată, a mai spus agentul său, citat de guardian.co.uk,  menţionând că a fost “un om unic în cel mai bun sens al cuvântului şi un gigant în domeniul său”.

Actorul de teatru şi film, născut în Irlanda a devenit faimos graţie rolului lui T.E Lawrence, din filmul “Lawrence al Arabiei” (1962).

În iulie anul trecut, actorul irlandez a anunţat că se retrage din activitate.

Într-un comunicat citat de revista People, actorul declara: “Pentru mine, a sosit timpul să arunc prosopul. Să mă îndepărtez de scenă şi de cinema. Nu mai am inima pentru a mai face asta. Nu voi reveni”. „Cred că fiecare trebuie să decidă el însuşi când vine vremea să se retragă. Din acest motiv îmi iau adio de la meserie, cu ochii uscaţi şi cu o gratitudine profundă”, încheia starul irlandez, spunea îndrăgitul actor.

El a primit un Oscar onorific în 2003, pe care l-a refuzat iniţial, cerând Academiei să îl amâne până când va împlini 80 de ani, întrucât “încă mai era în jocuri şi poate câştiga premiul cel mare”

Fiu al unui agent de pariuri irlandez, Peter O’Toole a urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de 17 ani, la Londra, şi a jucat apoi în drame de Shakespeare, înainte de a da lovitura şi pe marele ecran cu filmul “Lawrence al Arabiei”, în regia lui David Lean.

Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pe parcursul carierei sale, care conţine câteva interpretări remarcabile precum cele din “Caligula” (1979) şi “Ultimul împărat” (1987), fără a câştiga însă mult râvnitul trofeu.

Actorul irlandez a câştigat totuşi patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy şi a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003.

C.A.