18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 15:26
No menu items!

A început repartizarea la licee. Află care este algoritmul de repartizare

spot_img

Absolvenţii claselor a VIII-a, vor fi repartizaţi computerizat, miercuri, în învăţământul liceal de stat, iar joi, Ministerul Educației va afişa, pe site-ul propriu, listele cu absolvenţii repartizaţi din şcolile respective şi lista cu locurile neocupate la liceele din Bucureşti şi alte judeţe.

Ministerul Educaţiei a publicat pe 30 iunie rezultatele finale ale Evaluării Naţionale, după analizarea tututror contestaţiilor. Peste 100.000 de elevi, din cei 140.00 care au susţinut testele, au obţinut medii peste 5. Aproximativ 77% dintre candidaţi (108.294) au obţinut medii peste 5, în timp ce 23% (32.418) au obţinut medii de 2, 3 sau 4. În urmă testelor la Limba şi literatura româna/ Limba Maternă şi la Matematică, 497 de elevi care au promovat clasa a VIII-a au obţinut media 10.

La examenele de Evaluare Naţională, susţinute de absolvenţii claselor a opta, s-au înscris 144.929 de elevi, dintre care au fost prezenţi 140.712 candidaţi. La examenul de Limba Română peste 121.000 de elevi au luat note peste 5, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 86%. Notă maximă a fost obţinută de 1.745 de candidaţi.

La matematică aproape 93.000 de elevi (66%) au reuşit să obţină note peste 5, iar 4.450 au luat nota maxima, 10.

Procentul cel mai mare de elevi care au obţinut medii peste 5 s-a înregistrat în judeţul Brăila, unde 92,5% au obţinut cel puţin media cinci. La polul opus se situează judeţul Giurgiu, cu un procent de puţin peste 61% al celor care au obtinit medii mai mari de 5. Cele mai multe medii de 10 au foat obţinute în judeţul Iaşi, unde 38 de elevi au avut calificativul maxim.

În functie de notele de la Evaluarea Nationala va fi stabilita media de admitere la liceu. Astfel, media la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75%, iar media claselor V-VIII va conta în proporţie de 25% în vederea stabilirii notei finale de admiterea la liceu.

În total, în ţară, s-au înregistrat 14.028 contestaţii la examenul de Evaluare Naţională, dintre care 7.286 la limba şi literatura română, 6.286 la matematică şi 456 la limba maternă, a declarat Ariana Bucur.

Până joi, la afișarea listelor cu repratizările elevilor, puteți consulta

Ierarhia la nivel județean și a municipiului Bucureşti a absolvenților claselor a VIII-a

 

ALGORITMUL DE REPARTIZARE

  1. Repartizarea se face ordonând candidații în județul respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opțiunile exprimate.
    Ordonarea candidaților se face descrescător după mai multe criterii: media de admitere, media de evaluare națională, media generală de absolvire a claselor V-VIII, nota obținută la proba de limbă și litaratură română din cadrul evaluării naționale, nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale și nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor Art. 10, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

    Pentru candidații din seriile precedente anului 2010, evaluarea națională se înlocuiește cu tezele cu subiect unic susținute în clasa a VIII-a pentru elevii din seriile 2008 și 2009, respectiv cu testele naționale pentru elevii din seriile 2004-2007.

  • media la evaluarea națională se înlocuiește cu media la tezele cu subiect unic susținute în clasa a VIII-a (seria 2008 și 2009), respectiv cu media obţinută la testele naționale (seria 2004-2007)
  • nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale se înlocuiește cu media notelor la proba de limba și literatura română din cadrul tezelor cu subiect unic susținute în clasa a VIII-a (seria 2008 și 2009), respectiv cu nota la proba de limba și literatura română din cadrul testelor naționale (seria 2004-2007)
  • nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale se înlocuiește cu media notelor la proba de matematică din cadrul tezelor cu subiect unic susținute în clasa a VIII-a (seria 2008 și 2009), respectiv cu nota la proba de matematică din cadrul testelor naționale (seria 2004-2007)
  • nota obținută la proba de limba maternă din cadrul evaluării naționale se înlocuiește cu media notelor la proba de limba maternă din cadrul tezelor cu subiect unic susținute în clasa a VIII-a (seria 2008 și 2009), respectiv cu nota la proba de limba maternă din cadrul testelor naționale (seria 2004-2007)

Media de admitere este egală cu:

           ABS+EN
MA=
                 2

unde:
EN=media obținută la evaluarea națională susținută în clasa a VIII-a, (pentru absolvenții de până în anul 2003 inclusiv media de la examenul de capacitate, pentru absolvenții din perioada 2004-2007 media de la testele naționale, pentru absolvenții din 2008 și 2009 media la tezele cu subiect unic susținute în clasa a VIII-a)
ABS=media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
MA=media de admitere.

  1. Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opțiuni prima opțiune validă la care există locuri libere.
    Ordinea opțiunilor de pe fișă este prin urmare semnificativă, prima opțiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opțiuni.

    Exemplu: se verifică prima opțiune a candidatului curent; în cazul în care opțiunea este validă și mai există locuri la această opțiune, este considerat admis la această opțiune și se trece la următorul candidat; altfel se verifică a doua opțiune de pe fișă, etc.

    Observație:   O opțiune este invalidă în cazul în care codul opțiunii alese de candidat nu există sau opțiunea aleasă necesită dată proba la limba maternă sau modernă şi candidatul nu a susținut-o.

 

  1. În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.
    Situația poate apare în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opțiuni, opțiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alți candidați care au medii mai mari.
    Se recomandă prin urmare completarea fișei cu un număr suficient de opțiuni pentru ca această situație să nu apară.

    Numărul total de locuri la licee este suficient pentru ca toți candidații să fie repartizați, dacă își exprimă opțiuni suficiente și realiste !

Nu poate exista situația în care un candidat să fie declarat nerepartizat iar la una din opțiunile exprimate de el să fi fost repartizat un alt candidat cu medie mai mică decât el.

Olimpia Diaconiuc